Quantcast
Radio1_v_zivo


Še dober teden in dosegli bi rumeno fazo, a je prišlo do SPREMEMB! To so nove napovedi, ki nam niso všeč
KORONAVIRUS | 23. 2. 2021 6:41
Upanja, da bomo rumeno fazo dosegli v začetku marca, je malo
Ključne besede:     rumena faza    epidemija    maj    stagnacija    slabšanje    koronavirus    okužbe    stanje
Epidemija stagnira, zato bi lahko v rumeno fazo prešli šele sredi maja

Če smo še prejšnji teden poročali o tem, kako se približujemo rumeni fazi, ki bi jo lahko dosegli že v začetku marca, pa so včeraj sporočili, da temu ni več tako.
Z Instituta Jožef Stefan (IJS) pravijo, da epidemija glede na število pozitivnih testov stagnira. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 1, tedensko povprečje je po njihovih podatkih 749. 

V rumeno fazo šele sredi maja?

Po njihovih napovedih bi lahko rumeno fazo, kjer bi se sprostile še dodatne dejavnosti, dosegli okoli 13. maja.

V rumeni fazi bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravila bi se policijska ura.

Nova različica novega koronavirusa lahko udari konec aprila

Na IJS tudi navajajo, da bi lahko nova, bolj kužna različica novega koronavirusa postala dominantna konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas nove različice v trenutnih pogojih je približno 10 dni, so pa negotovosti teh ocen velike, so še navedli.

Bolnišnice se počasi praznijo

Glede na trenuten obseg epidemije se na teden prekuži okoli 20 tisoč ljudi, kar je hitreje od hitrosti cepljenja. Trenutno se večinoma cepi rizično populacijo, kar razbremenjuje bolnišnice, ki se počasi praznijo, nižje pa je tudi število smrti. Na IJS ob tem dodajajo, da vpliv cepljenja na dinamiko epidemije skoraj ne bo opazen, dokler ne bo precepljenih vsaj 10 % populacije. 

Opozarjajo pa, da naj nas nekoliko sproščeni ukrepi ''ne premamijo,'' ampak se še naprej trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bomo čimprej normalno zaživeli.

Obalno-kraška regija ponovno v rdeči fazi

Trenutno najslabše kaže Obalno-kraški regiji, ki je glede na podatke znova v rdeči fazi. Kljub slabim podatkom, pa je bilo tam za vikend ogromno obiskovalcev, ki niso nosili mask ali pazili na varnostno razdaljo. V nekaterih primerih je morala postopati tudi policija

''Od tega tedna se začenjajo počitnice v večini teh regij, zato poziv prebivalcem, da se še posebej držijo ukrepov glede druženja,'' je na novinarski konferenci dodala Maja Bratuša.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del