Quantcast
Radio1_v_zivo


To so osebe, ki bodo od danes naprej začele delati za višje plačilo
Slovenija | 19. 2. 2021 10:12
Od danes naprej se je za študente in dijake dvignila minimalna urna postavka
Ključne besede:     urna postavka    plačilo    študentje    dijaki    denar    zvišanje    novo
Minimalna urna postavka za študente in dijake se bo zvišala

V letošnjem letu so se dviga plač razveselili vsi prejemniki minimalnih plač, prav tako pa se bo urna postavka spremenila študentom in dijakom. Od danes naprej pa bodo delali za 5,89 evra bruto.

Študentje, ki so delo opravljali za minimalno plačilo pri 8-urnem delavniku pa so bili oškodovani za 3,28 evra na dan. To se morda ne sliši veliko, vendar delavec študent, ki je delo za minimalno urno postavko opravljal na delovne dni od 28. januarja do 19. februarja je bil oškodovan za 52,48 evra ali za dobro tretjino tega, kar je v protikoronskem svežnju vlada namenila študentom v drugem valu epidemije, so opozorili v Levici.

Z letošnjim letom se je torej dvignila minimalna plača, zakonska obveza pa je, da minister za delo ob njeni spremembi določi nov znesek minimalne bruto urne postavke začasnih in občasnih del po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Minister Janez Cigler Kralj je dejal, da so takoj ob objavi nove višine minimalne plače začeli določati najnižji znesek urne postavke za občasno delo.

Oglasili pa so se tudi upokojenci, ki željo višjo postavko

V četrtek je ministra k uskladitvi pozval tudi Sindikat upokojencev Slovenije. Ker s februarjem preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo, mu predlagajo, naj v odredbi, ki bo veljala od marca, zviša urno postavko za začasno ali občasno delo upokojencev V četrtek je ministra k uskladitvi pozval tudi Sindikat upokojencev Slovenije.

Ker s februarjem preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo, mu predlagajo, naj v odredbi, ki bo veljala od marca, zviša urno postavko za začasno ali občasno delo upokojencev tako, da ta ne bo smela biti nižja prav tako od 5,89 evra bruto oziroma 4,97 evra neto. Po njihovem je treba uskladiti tudi mesečni oziroma trimesečni in letni znesek.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del