Quantcast
Radio1_v_zivo


Kacin o tem, kaj lahko pričakujemo v začetku aprila in kaj naj bi se zgodilo poleti
KORONAVIRUS | 19. 2. 2021 6:35
Množično cepljenje bi se lahko začelo s 1. aprilom, pravi Jelko Kacin
Ključne besede:     Jelko Kacin    epidemija    covid    cepljenje    cepivo    precepljenost    pomlad    poletje
Jelko Kacin za Odmeve pojasnil, kdaj naj bi začeli množično cepljenje v Sloveniji

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cepljenje proti covidu-19 je sinoči gostoval v oddaji Odmevi na Rtv Slovenija in povedal, da bi radi nadoknadili zamujeno ter organizacija poteka na način, da bi mesečno precepili od 500.000 do 600.000 ljudi.

Kacin je še dejal, da je bil cilj, da si se množično cepljenje pri nas začelo že od 15. februarja naprej, ampak zaenkrat teh pogojev še ni. Je pa cilj, da bi se do poletja precepilo vsaj polovico prebivalstva, se pravi vsaj 70 % ljudi, a smo glede na trenutno stanje še daleč od tega. 

Se bo cepljenje do konca julija vendarle začelo poznati?

Če se bo uresničila napoved, da bo AstraZeneca začela množično dobavljati svoje cepivo in se bosta pojavila dva nova proizvajalca Janssen (v tem primeru bo zadoščal en odmerek cepiva) in Curevac, bodo poskušali do takrat pocepiti čim več ljudi.

''Če bi v aprilu, maju in juniju cepili po 500 oz. 600 tisoč odmerkov, bi se to moralo do julija vendarle poznati. Vsaj polovico prebivalstva bi morali pocepiti do takrat. To je naš cilj, tukaj smo ambiciozni, tukaj delamo z roko v roki z Evropsko komisijo, iščemo vse mogoče opcije, da bi se količine cepiva povečale,'' je zelo optimističen scenarij predstavil Kacin na Odmevih.

Množično cepljenje bi se lahko začelo s 1. aprilom. ''Organizacijsko bodo sicer pripravljeni že 1. marca, a takrat cepiva še ne bo,'' je povedal nekdanji vladni govorec za covid 19.Do srede je bilo proti covidu-19 pri nas z enim odmerkom cepljenih več kot 77.500 ljudi, z dvema odmerkoma pa več kot 48.500 ljudi. Z obema odmerkoma je bilo tako cepljenih 3,7 % prebivalstva. Kot je ocenil Roman Jerala s Kemijskega inštituta, s cepljenjem trenutno zmanjšujemo število smrti pri starejši populaciji, ne bomo pa mogli s pričakovano količino cepiva zaustaviti epidemije.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del