Quantcast
Radio1_v_zivo


Krek pravi, da se koronavirusna situacija umirja, a prihaja nekaj drugega: Bi nas morale te napovedi skrbeti?
KORONAVIRUS | 18. 2. 2021 6:31
Med nami sta prisotna še dva seva - britanski in južnoafriški
Ključne besede:     Milan    Krek    tretji val    virus    britanski    afriški    cepivo    stagnacija    napoved
Koronavirusna situacija se umirja, a sta na udaru še dva virusa

Koronavirusna situacija se po trenutnih podatkih po Evropi počasi umirja, a sta sedaj med nami prisotna še dva bolj virulentna seva - britanski in južnoafriški. 

''Če bosta imela dobre pogoje za širitev, bosta v določenem času prevladala nad običajnim, kar pomeni, da lahko pričakujemo tretji val,'' je povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in pohvalil podatek o 14-dnevni incidenci na 100.000 primerov.

V zadnjih 14 dneh je bilo pri nas potrjenih 551 primerov na 100.000 prebivalcev. ''Če bomo tako nadaljevali, bomo v določnem času zdrseli v rumeno fazo,'' je še poudaril.

To, da se je trend zaustavil ni dobro,
ker gre lahko spet navzgor

Opozoril pa je, da sedemdnevna incidenca trenutno bolj stagnira in ne pada več tako strmo, kot je v preteklih dneh. To pomeni, da bo verjetno prišlo do stagnacije, kar pa ni najbolje. ''Želel bi, da bi bilo drugače, da gremo hitreje navzdol, ampak žal podatki ne kažejo tako,'' je še pojasnil in po njegovih besedah sodeč je testiranje pomembno, ker se z več testi odkrije več okuženih, ki so nato izolirani, s tem pa se zmanjša prenos v populacijo.  

''To je prognoza, ki ni lepa, želel bi, da bi bilo drugače, a podatki ne kažejo tako. Podobno kot pri sosedih smo se ustavili po lepem padu, prišli smo v obdobje stagnacije, kar z epidemiološkega vidika ni dobro.'' 

V februarju bomo v Sloveniji dobili več kot 127 tisoč odmerkov cepiva,
v marcu pa skoraj 130 tisoč


Slovenija bo po njegovih besedah v februarju skupno prejela:

- 78.390 odmerkov cepiva družb Pfizer in BioNTech
- 13.200 odmerkov cepiva Moderne
- 36.000 odmerkov cepiva AstraZenece

Skupaj naj bi tako prejeli 127.590 odmerkov cepiva, v marcu pa naj bi jih po predvidevanih prejeli 129.450 (99.450 odmerkov Pfizerja in 30.000 odmerkov Moderne). Za marec še ni podatka, ali in koliko cepiva bo država dobila od AstraZenece, saj prihaja do zapletov na evropski ravni, je pojasnil Krek.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del