Quantcast
Radio1_v_zivo


Epidemija počasi upada, številke vedno boljše! To je datum, ko bi lahko dosegli RUMENO FAZO!
KORONAVIRUS | 15. 2. 2021 10:57
Bomo v rumeni fazi že 4. marca?
Ključne besede:     epidemija    upadanje    rumena faza    marec    trend    sproščanje
V rumeni fazi bo odpravljena policijska ura

Prejšnji teden je vlada potrdila prehod v oranžno fazo, zato so danes po Sloveniji začele obratovati številne dejavnosti, ki smo jih že vsi nestrpno čakali. Znova je možno prehajanje med občinami, vsi osnovnošolci pa so po dolgih mesecih znova sedli v šolske klopi.

V projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija v Sloveniji počasi upada. Reprodukcijsko število R je približno 0,83. To pomeni, da ena oseba v povprečju okuži manj kot eno osebo. Ocene nakazujejo, da bi lahko nov, bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje, s katerimi spremljamo trend epidemije, znova obrnile navzgor.

Kaj prinaša rumena faza?

- odprava prepovedi gibanja v nočnem času po celotni državi

- preostali razredi srednjih šol se vrnejo v šolske klopi

- znova se začne pouk na fakultetah

- odprtje dijaških in študentskih domov za vse

- obratovanje preostalih servisnih dejavnosti


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 823. Tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi bolezni covid-19, se še naprej znižuje. Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 612.

Lahko rečemo, da smo vsak dan bližje rumeni fazi, ki se sproži, ko 7-dnevno povprečje okuženih pade pod 600, hospitaliziranih pa pod 500.

***

V Sloveniji so v nedeljo ob 1.274 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 244 ljudeh, kar predstavlja 19,2-odstotni delež okuženih, kažejo spletni podatki Covid-19 Sledilnika. Opravili so tudi 9.127 hitrih antigenskih testov (HAT), a se od sobote naprej vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Po podatkih Covid-19 Sledilnika se zaradi covid-19 v bolnišnicah zdravi 738 bolnikov, od tega 135 v intenzivni negi. Na ventilator je priključenih 105 bolnikov. V nedeljo je umrlo 11 oseb s covid-19, skupno od začetka epidemije že 3.728 ljudi. Trenutno je aktivno okuženih 12.836 oseb.

Po podatkih vlade so v soboto ob opravljenih 1.848 PCR-testih odkrili 329 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 17,8 odstotka. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 70.752 oseb, z dvema pa 47.647.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del