Quantcast
Radio1_v_zivo


Hitrih testov zmanjkuje! Razprava o tem, da bi morda začeli testirati NA NOV NAČIN, ki je manj neprijeten
KORONAVIRUS | 10. 2. 2021 6:57
Hitrih antigenskih testov počasi zmanjkuje, zato jih ponekod po državi že zaračunavajo
Ključne besede:     testiranje    hitri test    Slovenija    dobava    razprava    novo    epidemija    okuženost    grgranje    slina    nov način
Hitrih testov zamanjkuje, bomo novo pošiljko kmalu prejeli?

Hitrih antigenskih testov počasi zmanjkuje, zato jih ponekod po državi že zaračunavajo. Trenutno jih je na zalogi le še nekaj, in sicer iz naročila, ki ga je ministrstvo izvedlo v decembru. Prednost hitrega testiranja sta dostopnost in enostavnost, slabost pa to, da niso tako zanesljivi kot testi PCR. Na Ravnah na Koroškem bodo za tržno dejavnost na voljo le samoplačniški, in sicer po ceni 20 evrov, poročajo na 24ur.com.

Država je namreč že do konca januarja porabila 400.000 oziroma kar 80 % vseh testov, ki sta jih dobavila zloglasna kriptopiramidaša, zdaj pa jih je na zalogi, to priznavajo celo na ministrstvu, le še nekaj.

Že sredi januarja so iz Evropske komisije sporočili, da bo Slovenija zastonj prejela približno 100.000 testov in če gre za iste številke, bi to pomenilo, da bomo iz Bruslja skupaj dobili kar 2 milijona testov. A kot rečeno, nihče ne pove, kdaj se bo to zgodilo. 

Le 5 % testov bo brezplačnih

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS (MZ) Marija Magajne je  razkrila le, da bo 5 % testov brezplačnih, preostanek bomo morali pokriti iz proračuna. 

Razpisa za naročilo hitrih testov še vedno ni

Po besedah državne sekretarke Marije Magajne ''se zamika, ker pričakujemo dobavo iz skupnega evropskega naročila in zaradi razprave in odločitve, kako s hitrim testiranjem naprej''. 

Testiranje z vzorcem sline in grgranjem?

Pogovarjajo se tudi o tem, da bi se uvedli drugačne načine hitrega testiranja, o katerih poročajo iz tujine - to sta recimo testiranje z vzorcem sline in grgranjem. Državna sekretarka pa je pojasnila, da razprava o tem, v kakšni smeri bo šla strategija testiranja v prihodnje, še poteka.

V Avstriji so inovativni PCR-test z grgranjem, ki ga je razvila Klinika Donaustadt, najprej preizkusili pri brezplačnem testiranju povratnikov s Hrvaškega avgusta lani. Ker se je izkazal za učinkovitega, zanesljivega in hitrega, ga v sodelovanju s šolskim ministrstvom zdaj uporabljajo za odkrivanje okužb na dunajskih šolah. Na terenu so štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev. Rezultati so znani najkasneje v 24 urah. Na tak način zmorejo opraviti do 300 testov na dan.Učinkovito testiranje z grgranjem bi olajšalo delo. Več ljudi bi pljunilo v isto posodico, če bi bil v vzorcu prisoten virus sars-cov-2, pa bi se vsakega testiralo še posamično. Na tak način bi bilo mogoče sistematično in široko testirati na primer stanovalce v domovih za ostarele, ne da bi preobremenili laboratorijske zmogljivosti.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del