Quantcast
Radio1_v_zivo


Od danes naprej nas čaka največje sproščanje po 4 mesecih! Se približujemo že rumeni fazi?
Slovenija | 9. 2. 2021 7:29
V oranžno fazo bi lahko prešli že danes, v rumeno pa v začetku marca
Ključne besede:     sproščanje    ukrepi    odpiranje    oranžna faza    trgovine    Slovenija    februar    epidemija
Trend je dober, nas že kmalu čaka oranžna faza?

Od danes naprej se bodo po Sloveniji odprle še ostale številne dejavnosti in storitve, ki se še niso v soboto. Tako bodo vrata odprle številne trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Vendar to velja le, če zaposleni že izpolnjujejo pogoj zagotovitve negativnega izvida testa. 

- Odprle se bodo specializirane trgovine z otroškim programom, kjer bo prav tako veljalo redno tedensko testiranje obvezno do petka.

 - Dovoljene so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.

- V šole bodo danes odšli tudi vsi učenci prve triade, prav tako bodo znova odprli vse vrtce. Tisti vrtci, ki so že bili odprti, pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Ob odhodu v šole in vrtcev morajo biti zaposleni testirani.

Bomo v rumeno fazo vstopili v začetku marca?

Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli že danes, v rumeno fazo pa v začetku marca.

Oranžna faza bi pomenila naslednje:


- Za šole bi začel veljati t. i. C model, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol.

- Na fakultetah bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi.

- Odprle bi se preostale servisne dejavnosti, dovoljeno bo zbiranje do 10 oseb,

 - Odpravlja se prepoved prehoda občinskih meja - regije bodo na vrsti šele v rumeni fazi.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.565 PCR testov, pri čemer je bilo odkritih 234 dodatnih primerov okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je 15-odstoten, navaja Covid-19 sledilnik. Opravili so tudi 2.266 hitrih antigenskih testov, pri čemer so odkrili 70 dodatnih okužb. Delež pozitivnih je 3,1-odstoten.

Skupno imamo torej v Sloveniji 304 nove okužbe. Za primerjavo; prejšnjo nedeljo je bilo odkritih 353 dodatnih primerov bolezni covid-19, skupno je bilo opravljenih 4.684 testov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del