Quantcast
Radio1_v_zivo


ŠE ENA ODLIČNA NOVICA: Minister Počivalšek potrdil, kaj VSE se še odpira prihodnji teden!
Slovenija | 5. 2. 2021 12:27
Slovenija se počasi premika proti oranžni fazi - trend je dober!
Ključne besede:     trgovine    odprtje    Počivalšek    ukrepi    sproščanje    februar    novica
Bližamo se oranžni fazi!

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sporočil še eno dobro novico, in sicer, da se s prihodnjim tednom odpirajo trgovski in storitveni lokali s površino do 400 m2 ob pogoju tedenskega testiranja zaposlenih. Testiranje za potrošnike, torej kupce, ni potrebno.

Sproščanje bo veljalo ob pogoju ugodne epidemiološke slike, zlasti, če se ne bo širila angleška različica koronavirusa virusa. Veljala pa bodo pravila o pravilnem nošenju mask, razkuževanju rok in vzdrževanju razdalje ter omejitvah števila strank.

''Čeprav je gospodarstvo zelo stabilno, želimo odpreti tudi tiste gospodarske panoge, ki so najbolj prizadete in ki so že dolgo zaprte. A to želimo storiti na varen način,'' je še dodal Počivalšek.

Z današnjim dnem se torej lahko odprejo vsi muzeji, galerije in knjižnice, v soboto tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur.

V soboto pa se odpirajo naslednje dejavnosti: 

- nepremičninski posredniki

- kozmetični in drugi saloni za nego telesa

- pedikura

- saloni za nego živali

- individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja (inštrukcije, seminarji npr.) 

V četrtek zvečer so vlada in predstavniki gospodarstva razpravljali o odpiranju dejavnosti. Že včeraj je imelo gospodarsko ministrstvo pripravljen odlok o pogojih za odpiranje zgoraj naštetih dejavnosti. Te dejavnosti se odpirajo v soboto, a ob rednih, pogostih testiranjih. Tisti, ki te dejavnosti opravljajo, bodo morali imeti negativni izvid testa, star največ 72 ur, potrošniki pa prav tako test, star največ 24 ur.

V torek pa se bodo v šolske klopi vrnili vsi učenci prve triade, predšolski otroci pa v vrtce. Ravnatelji k pouku vabijo le zdrave učence, zaščitne maske so obvezne zunaj razreda.

Še vedno velja prepoved prehajanja med občinami in regijami. Ta prehod se bo sprostil v oranžni fazi, ko bo število hospitaliziranih padlo pod tisoč - to se je v četrtek že zgodilo. Drugi pogoj za prehod v oranžno fazo pa je manj kot tisoč odkritih okužb na dan.

Spodbudni so tudi zadnji podatki o hospitaliziranih

V bolnišnicah je trenutno 988 covid pacientov, od tega jih 161 potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je štiri manj kot dan pred tem. Včeraj so v bolnišnice sprejeli 88 pacientov, 78 so jih iz bolnišnic odpustili. Za posledicami covida-19 je včeraj v bolnišnicah umrlo 11 ljudi. Skupno se je število umrli povečalo na 3.591.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del