Quantcast
Radio1_v_zivo


OMILITEV UKREPOV: Otroci prve triade po vsej državi v šolo! Odpirajo pa se tudi naslednje stvari ...
Slovenija | 5. 2. 2021 6:25
O ukinitvi prehajanja med občinami, pa naj bi vlada razpravljala naslednji teden
Ključne besede:     ukrepi    vlada    novo    sproščanje    šola    epidemija    Fafangel    občine    omilitev    februar
Omilitev ukrepov, kaj se odpira?

Vlada je sinoči na seji na Brdu pri Kranju dokončno odločila, da gredo vsi otroci od 1. do 3. razreda po vsej državi, v torek znova v šolske klopi.

Slovenija namreč sodi med države, kjer so šole zaprte najdlje časa, kar je močno vplivalo tudi na nekatere otroke, pri katerih se že kažejo posledice šolanja od doma. 

Vladi predlagali, da bi se odprle šole do 5. razreda 

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel, je na včerajšnji novinarski konferenci še dejal, so vladi predlagali, naj ne glede na obarvanost regij odpre šole za vse učence do 5. razreda.

Epidemiolog Fafangel predlaga odpravo omejitve gibanja med občinami in ukinitev policijske ure

''Predlagali smo tudi, da se odpravi omejitev gibanja med občinami in regijami. Sam vidim tudi malo učinka pri omejitvi gibanja ponoči,'' je še dejal Fafangel, ki pravi, da dvomi o učinkovitosti policijske ure: ''Sam vidim manjši učinek v omejitvah gibanja ponoči. Epidemiološki koncept tega je, da zmanjšamo nevarne interakcije. Ampak ta ukrep na papirju nima dobrih strokovnih podlag, da bi bil dejansko učinkovit''.

Na Fafanglove besede se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je dejal, da je poleg dotičnega epidemiologa v svetovalni skupini za covid-19 pri ministrstvu za zdravje še vrsto drugih strokovnjak: ''pričakujemo tudi, da bodo mnenja glede tega uskladili,'' je dejal in poudaril: ''je pa že zdaj jasno, da bomo reagirali v skladu z vladnim načrtom, torej, ko bodo kriteriji za sproščanje ukrepov izpolnjeni, jih bom tudi sproščali''. 

RDEČA FAZA: Kaj se še odpira po vsej državi?

- knjižnice, muzeji, galerije

- specializirane prodajalne z otroškimi stvarmi

-vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice 

- delavnice za popravilo koles

Kako bodo delovala smučišča po Sloveniji?

Pod določenimi pogoji je dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. Z obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog je dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Do 12. februarja 2021 se podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

- Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji

- Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov - Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2

- Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih

- Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del