Quantcast
Radio1_v_zivo


Kriminalistične preiskave na Celjskem
| 4. 2. 2021 15:54
V zameno za posel so zahtevali podkupnino
Ključne besede:     Kriminalistične preiskave    Ervin Stojnšek    PU Celje    podkupnine    Bojan Šrot
moc
Med osumljenci so trije zaposleni na Oddelku za okolje, prostor in komunalo celjske občine.

Ervin Stojnšek, PU Celje
PRENESI DATOTEKO
Osumljenci so prejemali podkupnine v zameno za posel.
Bojan Šrot, župan celjske občine
PRENESI DATOTEKO
Med osumljenci so tudi trije zaposleni na celjski občini.

Celjski kriminalisti preiskujejo sume goljufij pri javnih razpisih v občinah na celjskem območju. Osumljenih je 13 fizičnih in 12 pravnih oseb. Preiskujejo 30 poslov, katerih vrednosti se gibljejo od nekaj tisoč evrov do milijona in pol evrov. Kot je povedal Ervin Stojnšek iz PU Celje, so osumljenci pri razpisih za različna gradbena dela v zameno za sklenjen posel prejemali podkupnine v obliki denarja in daril. Po dosedanjih  ugotovitvah so vsaj štirje javni uslužbenci, zaposleni na občinah, od različnih ponudnikov storitev  v postopkih  javnih  naročanj  del, sprejemali denarne nagrade, darila ter druge koristi.


Osumljeni  so  z zlorabo svojega uradnega položaja, v okviru katerega so
pripravljali   razpisne   dokumentacije,   neposredno  vplivali  na  izbiro ponudnikov v postopkih javnih naročanj. Na izbiro so vplivali tako, da so v postopkih   javnih   razpisov   fizično  posegali v že prejeto razpisno dokumentacijo ter uradno prejeto in originalno razpisno dokumentacijo določenega  ponudnika nadomeščali z razpisnim pogojem vsebinsko ustreznejšo ponudbo.  V postopkih   naročil   majhnih   vrednosti  pa  so  pošiljali povpraševanja ponudnikom, s katerimi so se vnaprej predhodno dogovorili, da bodo  posredovali tako imenovane fiktivne ponudbe, saj niso vsebovale prave volje ponudnika, pač pa so služile zgolj formalnim pogojem izvedbe postopka javnega naročanja z zbiranjem ponudb.
Pri  izvedbi  tovrstnih  javnih naročil so bila na podlagi določil Zakona o javnem  naročanju kršena načela, ki pri delu obvezujejo javne uslužbence in javne   institucije.  Kršena  so  bila  načela  konkurence  med  ponudniki, gospodarnosti,  ekonomičnosti  in smotrnosti. Postopki javnega naročanja so bili  izvedeni  tako, da so omejevali konkurenco med možnimi ponudniki, saj so favorizirali že vnaprej določenega ponudnika, s čimer posledično občine niso zagotovile gospodarne in učinkovite porabe javnih sredstev.Celjski župan Bojan Šrot je danes potrdil, da so med osumljenci trije zaposleni na celjski občini, ena osumljenka pa je zaposlena na Občini Vojnik.Za jemanje podkupnine je sicer zagrožena kazen od enega do petih let zapora. Za dajanje podkupnine pa od šest mesecev do štirih let zapora.  

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del