Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenskim dijakom je prekipelo! Ker jim nihče ne prisluhne, bodo naslednji teden izvedli TOLE!
Slovenija | 4. 2. 2021 10:55
Dijakom nihče ne prisluhne, zato se bodo 9. februarja v znak protesta odklopili s spleta
Ključne besede:     dijaki    bojkot    Slovenija    dovolj    protest
Dovolj jim je šolanja preko spleta!

Šolsko ministrstvo je obljubilo, da bo z iniciativo Zahtevamo šolo vzpostavilo dialog, a se z njimi naposled niso sestali. Zdaj želijo srečanje premakniti na datum, ob katerem šolarji in dijaki napovedujejo vseslovenski protest. 

Ministrici za šolstvo poslali pismo, kjer so zapisali svoje zahteve

Šolarji in dijaki so se združili pod sloganom Zahtevamo šolo ter na ministrico za šolstvo Simono Kustec že pred časom naslovili javno pismo, v katerem so zapisali, da učenje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno situacijo.

V pismu so mladi zapisali svoje zahteve in predloge, kako bi lahko v času razhajanja virusa izboljšali učni proces. Osnovna zahteva se nanaša na to, da se začne učence vračati v šole po modelu C, ki pride z nekaterimi prilagoditvami.

Obenem so zahtevali dodatno prilagoditev mature, z ministrico so želeli predebatirati tudi možnosti dodatnega zmanjševanja obsega snovi na maturi in se dogovoriti, kako se bo prilagajanje mature nadaljevalo v prihajajočih letih, saj bodo posledice epidemije daljnosežne

Ministrica za šolstvo odpovedala sestanek z dijaki in ga prestavila na datum, ko nameravajo bojkotirati

Povabili so jo, da se z njimi sestane v živo ali preko videokonference in se le dogovorili za sestanek preko spleta, ki naj bi ga izvedli včeraj, a se to ni zgodilo. Z ministrstva so sporočili, da so ga zaradi obvezne seje v parlamentu prisiljeni prestaviti na naslednji torek, 9. februarja, ko nameravajo dijaki izvesti bojkot.

V iniciativi so se odločili, da se sestanka 9. februarja zagotovo ne bodo udeležili, osnovnošolce, dijake, pa tudi profesorje in učitelje pa pozivajo, naj se ur preko spletnega orodja Zoom takrat ne udeležujejo. 

Ob upoštevanju navodil NIJZ pa naj bi nekateri zakorakali tudi po slovenskih ulicah. ''Mi smo to razumeli kot namerno provokacijo. Že v pismu smo napovedali, da se bo 9. februarja, če se dialoga ne bo vzpostavilo, izvajal bojkot. Skrajno neprimerno se nam zdi, da so se odločili datum zamakniti ravno na ta dan,'' komentira Lars Podkrajšek, eden od pobudnikov gibanje, dijak drugega letnika Gimnazije Bežigrad.

''Glede na to, da smo postavili ultimat, da sestanek more biti izveden pred 9. februarjem, ministrstvo pa se je odločilo, da tega ne bo vzelo resno, bodo sledili koraki, ki smo jih napovedali,'' je še dejal dijak Podkrajšek.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del