Quantcast
Radio1_v_zivo


Osmi protikoronski zakon je tu! Kdo bo upravičen do kriznega dodatka v višini 200 EUR?
Slovenija | 3. 2. 2021 10:39
Ukrepi v tem svežnju so v glavnem namenjeni za ohranitev delovnih mest
Ključne besede:     pkp8    zakon    epidemija    dodatek    Slovenija    zaposleni    protikoronski
PKP8 je tu!

Državni zbor je sprejel osmi protikoronski sveženj, ki med drugim podaljšuje ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila in v prvi polovici leta namenja subvencijo delodajalcem za zvišanje minimalne plače. Vrednost ukrepov je ocenjena na 320 milijonov evrov.

Tudi ukrepi v tem svežnju so v glavnem namenjeni za ohranitev delovnih mest. Subvencioniranje čakanja na delo bo veljalo še do konca aprila, nato ga bo lahko vlada podaljšala še dvakrat za po mesec dni. To bodo lahko uporabili delodajalci, registrirani do konca lanskega leta, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije letos upadli za več kot 20 %.

Podjetjem v dejavnostih, ki so z vladnimi odloki zaprte, bo država povrnila nadomestila plač delavcev v celoti, torej t. i. drugi bruto. Skrajšani delovni čas bodo lahko uporabili tudi na kmetijah, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi.

Minimalna plača se je zvišala na 1.024,24 evra bruto

Minimalna plača se je z letošnjim januarjem zvišala na 1.024,24 evra bruto. Ker so podjetja zaradi epidemije v težavnem položaju, jim bo država v letošnjem prvem polletju plačevala 50 evrov subvencije za delavca z minimalno plačo, v drugi polovici pa ponudila razbremenitev pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

Krizni dodatek za delavce

Predlog spremembe zakona odpravlja neenakost med delavci, ki so pri plači v decembru prejeli plačilo za poslovno uspešnost ali le del tega plačila (npr. božičnico) in zato niso bili upravičeni do kriznega dodatka v višini 200 evrov. Čeprav so ta mesec ti delavci tudi delali, so bili v drugačnem položaju glede na delavce, ki so plačilo za poslovno uspešnost (npr. božičnico) prejeli izplačano v drugih mesecih (npr. januarja 2021). S predlogom spremembe se dosledno sledi namenu kriznega dodatka.

Predlog zakona določa, da enkratni solidarnostni dodatek prejmejo:

 - dijaki, starejši od 18 let, v višini 50 evrov

- študenti s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/2021 izobražujejo na tujem visokošolskem zavodu v višini 150 evrov

- brezposelni, ki so delo izgubili po 12. marcu 2020 (in so na dan uveljavitve zakona še vedno brezposelni) v višini 150 evrov

- prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, vojni veterani in invalidi po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.

Dodatna skrb za starejše, ki so bolni

Med pomembnejšimi ukrepi je minister Janez Cigler Kralj poudaril tudi skrb za starejše. Ti po preboleli bolezni pogosto potrebujejo še dodatno bolnišnično zdravljenje, in za tiste, ki jih ni mogoče odpustiti v domače okolje, se bo z osmim protikoronskim zakonom zagotovila podaljšana obravnava, kar vključuje zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo.

Možnost bolniške odsotnosti do tri dni brez obiska zdravnika

Podaljšujeta se pomoč potniškemu prometu in določilo, da lahko vsi zaposleni izkoristijo tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila osebnega zdravnika.

Soglasje vlade za razpis vpisa na fakultete ostaja

Opozicija ob tem ni bila uspešna s členom, ki bi omogočil objavo razpisa za vpis na fakultete brez soglasja vlade. "Upam, da to ni začetek konca javnega šolstva," je obžalovala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ).

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del