Quantcast
Radio1_v_zivo


Na ljubljanskih ulicah oglobili človeka, ki ga ne bi smeli? Poglej, kakšno kazen je dobil in zakaj
Slovenija | 3. 2. 2021 6:36
Oglobili brezdomca - dobil 400 EUR kazni, ker je kršil policijsko uro
Ključne besede:     brezdomec    Ljubljana    kazen    globa    kršenje    ura    policijska    epidemija
Pred dnevi so brezdomcu dali kazen za 400 evrov, ker je kršil policijsko uro

Več kot 3 mesece nazaj je vlada razglasila policijsko uro za vso državo, ki prepoveduje vsem prebivalcem Slovenije gibanje med 21. in 6. uro zjutraj. Vlada je določila tudi nekaj izjem in med njimi so brezdomci, ki se večino svojega časa zadržujejo na ulicah. 

Društvo Kralji ulice pa je včeraj na svojem Facebook profilu objavilo globo zaradi kršitve policijske ure, ki jo je 28. januarja ob 23.30 uri v Ljubljani prejel brezdomec. Za kršenje policijske ure mora plačati 400 evrov oz. 200, če globo poravna v osmih dneh od prejema.

''Ker so ljubljanske ulice že nekaj let njegov edini dom, prepovedi ni mogel upoštevati,'' so ob tem zapisali.

Na to se je odzval tudi profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani dr. Samo Bardutzky, ki pravi: ''Če se brezdomec ne more ob 21. nikamor umakniti, da ne bi kršil odloka, potem ga tudi ne krši.''Brezdomci največkrat dobijo globe zaradi druženja med sabo

V društvu Kralji ulice opozarjajo, da zatočišča niso ustrezna glede na epidemiološka priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pravijo, da brezdomci največkrat dobijo globe zaradi prepovedi združevanja. Pogosto jih namreč spi več skupaj, kar je tudi varnejše. Opozarjajo tudi na socialne stike brezdomcev, ki so že tako odrinjeni na rob družbe, zdaj pa se ne smejo družiti niti med sabo.

Brezdomci imajo zatočišče, kjer morajo biti med 21. in 6. uro

Policisti so že oglobili nekatere brezdomce v Ljubljani zaradi zadrževanja na prostem med 21. in 6. uro. Iz PU Ljubljana namreč pojasnjujejo, da imajo brezdomci zatočišče, kamor se lahko zatečejo in ga običajno uporabljajo. Kot so dodali, kršitelje vedno najprej opozorijo, kar večinoma upoštevajo. V primeru hujših ponavljajočih se kršitev pa zoper kršitelje tudi ukrepajo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del