Quantcast
Radio1_v_zivo


V teh krajih po dolgih mesecih sprostili ukrepe: Restavracije in bari znova odprti do določene ure
Zanimivo | 1. 2. 2021 11:10
Vse trgovine so odprte, do 18. ure odprti tudi bari in restavracije v conah, ki so obarvane rumeno
Ključne besede:     Italija    rumena cona    dežele    odprtje    bari    restavracije    ukrepi    rahljanje    sproščanje    epidemija
V nekaterih italijanskih deželah od danes naprej sproščanje ukrepov

Od danes naprej se v 20 italijanskih deželah, ki so obarvane rumeno sproščajo ukrepi, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rdečih območij ne bo več, pet dežel ostaja oranžnih. 

Po 88 dneh, kar je najdaljše zaprtje po drugi svetovni vojni, je znova svoja vrata odprl vatikanski muzej, ki bo odprt od ponedeljka do sobote. Obiskovalci si morajo vstopnice rezervirati vnaprej. Muzej bodo morali obiskati ob vnaprej določenem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

V rumenih deželah bari in restavracije odprti do 18. ure

Pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje in vse druge dežele so obarvane rumeno, kar pomeni rahljanje ukrepov. Tu bodo zdaj odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure, prav tako muzeji.Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej v veljavi nočna policijska ura, in sicer med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

V oranžnih deželah strežejo hrano in pijačo za seboj

Dežele Apulija, Sardinija, Sicilija, Umbrija in avtonomna pokrajina Bolzano oz. Južna Tirolska so še vedno oranžne, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Tam lahko bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj.

Vse trgovine so odprte.

Še vedno prepovedano gibanje med posameznimi deželami

Povsod po Italiji je za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke.

Za vse dežele velja, da lahko posamezno gospodinjstvo obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo.  Stroka ob tem svari, da je epidemija covida-19 še vedno v občutljivi fazi in da je v prihodnjih tednih še vedno mogoč porast okužb.

Zamude pri dobavi cepiv

Italiji težave povzročajo tudi zamude pri dobavi cepiv proti covidu-19. Prejeli so 300.000 odmerkov cepiva manj, kot so pričakovali. Zaradi tega so morali prepoloviti število cepljenj na dan. V državi z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti koronavirusni bolezni cepili okoli 1,7 milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del