Quantcast
Radio1_v_zivo


Šole v dveh regijah se znova zapirajo: To pa so otroci iz črnih regij, ki bodo lahko še naprej hodili v šole
Slovenija | 29. 1. 2021 6:53
Novosti sta nujno varstvo in pouk na daljavo otrok v črnih regijah
Ključne besede:     šola    regija    zaprtje    izjeme    koronavirus    epidemija
Starši in šolstvo jezni nad odločitvijo, da se šole po treh dneh v dveh regijah znova zapirajo

Epidemiološka slika se je v zasavski in obalno-kraški regiji poslabšala ravno toliko, da sta znova prešli nazaj v črno območje ter s tem povzročili nemalo preglavic staršem in zaposlenim v šolstvu, saj so se šole znova zaprle. Otroci bodo v teh dveh regijah od ponedeljka dalje pouk znova imeli na daljavo, se pravi od doma. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) je sicer vladi v enem od mnenj svetoval, naj najprej zapre druge mogoče lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov.

Jezni nad odločitvijo ministrice

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je zaradi ponovnega zapiranja šol doživela ogromno kritik in obtožb, sploh, ker je v oddaji Studio City v začetku januarja zatrdila, da, ko se bodo otroci vrnili v šole, se bodo vrnili za stalno. ''Ko smo pred dvema dnevoma odprli vrata nekaterih šol, smo vedeli, da se bodo razmere spreminjale. Verjamem, da smo si vsi skupaj želeli, da bi bile to spremembe na bolje. Na žalost ni tako. Nekatere regije so ostale črne, pridružili sta se jim še dve, ki sta bili prejšnji teden rdeči,'' je še dodala in dejala, da virus žal ne izbira in če izbirala sama, bi bili že danes vsi v vrtcih, šolah in na fakultetah, kot so bili v letih do zdaj.

To so otroci, ki bodo lahko še vedno hodili v šole

Na vladi pa so sprejeli odločitev, da se bodo lahko otroci tistih staršev, ki delajo v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, vojske in policije lahko šolali v šolah. Do tega bodo upravičeni tudi otroci staršev samohranilcev.

''Novosti sta nujno varstvo in pouk na daljavo otrok v črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma (oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture) in v primeru staršev samohranilcev. Vrtci in šole organizirajo delo v njihovih prostorih.''

Vlada je podaljšala delovanje v vrtcih in šolah v sedmih regijah, v petih pa se nadaljuje delo na daljavo oziroma se izvaja nujno varstvo, vendar s posebno prilagoditvijo. Nujno varstvo in šolanje v šolskih prostorih za otroke prve triade bosta potekala za otroke staršev s poklici v sektorjih kritične infrastrukture, zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, vojske in policije.

Predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je zgrožen nad dogajanjem 


Foto: Uroš Abram

Gregor Pečan je sinoči za Rtv Slovenija dejal, da je zgrožen nad tem, da se šole v dveh regijah ponovno zapirajo in da ga je vladna odločitev presenetila.

''Zanima me, ali je to v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine ali pa gre ponovno za soliranje politike oziroma predsednika vlade. Ne bi bilo prvič. Mi bomo sicer pač naredili tisto, kar se od nas zahteva oziroma pričakuje,'' je dodal Pečan in še dejal, da se vlada drži svojega semaforja ukrepov, a da bi bilo dobro, da bi bil ta semafor postavljen veliko prej in da bi se ga vseskozi držali v vseh pogledih.

''Ne da so se odpirali kozmetični saloni, frizerji, trgovine in druge storitve, za katere je predvideno, da se odpirajo takrat kot šole. Pa so bile šole še trdno zaprte, ko je to delovalo,'' je opozoril.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del