Quantcast
Radio1_v_zivo


Sodelavci so mislili, da ima težave z mozolji, ko jim je povedala resnico! Nihče ji ni verjel, da je to mogoče
Zanimivo | 31. 1. 2021 6:33
Ne le da jo vedno zebe, na mraz je celo alergična!
Ključne besede:     alergija    mraz    izpuščaji    bolezen    nenavadno    služba    koža    rdečica    zima
21-letnica alergična na mraz

21-letna Arianna Kent iz Edmonta v Kanadi že od svojega 14 leta že trpi za nenavadno alergijo, ki jo izzove prav mraz, znižanje temperatur, hladen veter ali le hladen dotik.

Vsaka takšna ''hladna'' sprememba za njo pomeni obisk bolnišnice, saj se ji po celem telesu pojavijo drobni rdeči izpuščaji, ki pa so zelo srbeči. S seboj mora vedno nositi zdravilo, da je mraz ne preseneti, saj lahko pade v šok ali pa se celo zaduši, če zdravila ne prejme pravočasno, ker se ji zoožijo dihalne poti in ne more dihati. ''Ja, Arianna, vemo, da te vedno zebe, ampak to še ne pomeni, da imaš alergijo na mraz,'' ji običajno rečejo ljudje, ki jo poznajo. V enem mesecu pa je bila zaradi svoje alergije večkrat hospitalizirana, še vedno pa ji marsikdo ne verjame, da je lahko alergična na mraz.

''Ni nekaj vsakdanjega, da je nekdo alergičen na mraz in žal mi ljudje še vedno ne verjamejo, prav tako ne verjamejo ali ne vedo, da taka alergija obstaja. Tudi, ko sem bila v bolnišnici in povedala, da sem alergična na mraz, so me strokovnjaki čudno gledali. Videti je bilo kot da si izmišljujem in sem malo nora!'' je povedala Arianna.
Nenavadno je tudi to, da živi v krajih, kjer pozimi temperature padejo do minus 40 stopinj Celzija. To premaguje tako, da večino hladnih dni preživi v hiši in se mrazu ne izpostavlja. Poskrbeti pa mora, da ji je vedno dovolj toplo. Izogiba se tudi vsem klimatskim napravam v trgovskih centrih in v avtomobilu.Zaposlena je v restavraciji, kjer pa se je že večkrat soočila s problemi, saj so jo nadrejeni opozorili, da ni v redu oblečena (običajno je imela na sebi debelejša oblačila, kar pa ni bilo profesionalno). Ko so jo nekajkrat poslali do hladilnika in videli, kaj se je po tem zgodilo z njeno kožo, so končno dojeli, da je to resen problem in resnična alergija na mraz.

Arianna pravi, da jo tudi v službi zdaj končno razumejo in lahko normalno dela.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del