Quantcast
Radio1_v_zivo


V dveh regijah znova zaostrili ukrepe! Bodo v petek tukaj spet zaprli šole in vrtce?
Slovenija | 28. 1. 2021 6:54
Dobra novica - Po vsej državi je znova mogoče kupiti nogavice in perilo
Ključne besede:     ukrepi    zapiranje    regije    slabšanje    zaostritev    obalno-kraška    zasavska    šola    vrtci    vlada    koronavirus
V dveh regijah se je epidemiološka slika znova poslabšala

Epidemiološka slika se je poslabšala v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta bili do včeraj na rdečem seznamu, zdaj pa sta znova na črnem. To pomeni, da se bodo v teh dveh regijah zaprle nenujne trgovine in kulturne ustanove.

Dobra novica! Vlada obvešča, da bo znova po celotni državi v živilskih trgovinah znova mogoče kupiti nogavice in perilo!

V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova vrata zaprli:

- muzeji, galerije in knjižnice

- specializirane prodajalne z otroškim programom

- vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice

- delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v preostalih sedmih statističnih regijah

Se bodo šole in vrtci v teh dveh regijah znova zaprle?

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta se zaradi naraščanja števila okužb obalno-kraška in zasavska regija znova znašli v črni fazi, kar bi načeloma lahko pomenilo ponovno zapiranje šol in vrtcev.

Prejšnji teden so se zelo natančno držali zastavljenega načrta in šole odprli tudi v pomurski regiji, ki je bila le odstotek pod kriterijem, ni pa še jasno, ali bodo tako dosledni tudi pri ponovnem zapiranju.

- Vlada še ni sprejela o tem dokončne odločitve in bodo o tem nadaljevali danes popoldne, na četrtkovi seji vlade.

Uporaba žičnic dovoljena le osebam z negativnim testom

Obratovanje žičniških naprav v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dovoljeno v regijah: gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska. Pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Kaj se zgodi, če upravljavec ne izpolnjuje pogojev?

Če tega pogoja upravljavec naprav ne more izpolniti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na novi koronavirus, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, in otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa na novi koronavirus ni potrebna za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Odlok začne veljati 30. januarja in velja do vključno 5. februarja 2021.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del