Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani je končana prenova Tavčarjeve ulice in Miklošičevega parka
| 27. 1. 2021 18:49
Izboljšave za vse udeležence v prometu
Ključne besede:     Ljubljana    Tavčarjeva    Miklošičev park    promet    kolesarska steza    krožišče
Izboljšave za vse udeležence v prometu

Končana je prenova Tavčarjeve ulice in ureditev Miklošičevega parka, v okviru katerih so na novo uredili tudi križišči z Miklošičevo cesto in Cigaletovo ulico ter ploščad pred sodno palačo.

Prenova prinaša izboljšave predvsem za pešce, kolesarje in uporabnike javnega prometa. Prenovili so cestišče, kolesarsko stezo oziroma pas, ki je na parterju pred sodiščem označen s točkami iz nerjavečega jekla, javno razsvetljavo in pločnike na potezi od Resljeve do Slovenske ceste.

foto

Pomembna pridobitev je tudi krožišče na stiku Dalmatinove ulice, Ulice Komenskega ter Kolodvorske in Tavčarjeve ulice, s katerim so nadomestili trikotno križišče ter omogočali boljši pretok prometa in vodenje kolesarjev. Čisto končno podobo bo območje dobilo, ko bodo vremenske razmere ugodne za saditev cvetlic in zelenja pred sodiščem.

Posegli so tudi v priključke Miklošičeve ceste in Cigaletove ulice, kjer so uredili nadvišana prehoda za pešce ter izboljšali vodenje kolesarjev, s čimer zagotavljajo boljšo varnost šibkejšim udeležencem v prometu.

Postavili so tudi 68 novih stojal za kolesa (vključno s tistimi pred sodiščem). Na Tavčarjevi in Cigaletovi ulici smo zarisali skupno šest parkirnih mest za električna vozila, kjer so tudi tri polnilnice.

Miklošičev park

foto
foto: Saša Suzić

Zaključili so tudi obnovo Miklošičevega parka, ki je potekala pod pogoji in usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter Zavoda RS za varstvo narave. Uredili so tlake in javno razsvetljavo ter poskrbeli za zasaditev zelenja in ureditev zelenih površin.

Na robu parka ob Tavčarjevi in Dalmatinovi ulici so po novem dolge betonske klopi, v parku pa nove klopi z LED-svetilkami. Robniki med pločnikom in cestiščem Tavčarjeve ulice so na odseku med Miklošičevo cesto in Cigaletovo ulico v nivoju vozišča.


V okviru prenove, ki jo je Mestna občina Ljubljana izvajala od 1. aprila 2020, so tako na območju med Resljevo in Slovensko cesto vzpostavili še bolj urejene, udobne in varne površine za vse udeležence v prometu. Prenovljen park omogoča prijetnejšo uporabo javnega prostora in ta del mestnega središča, skupaj z leta 2018 obnovljenim območjem Dalmatinove ulice ter Slovenske in Gosposvetske ceste, povezuje v lično celoto.
Prenovo je izvedlo podjetje PZG d.o.o., pogodbena vrednost prenove Tavčarjeve ceste, Miklošičevega parka in ploščadi pred sodiščem je 1.323.530,43 EUR z DDV.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del