Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR, NE POČNITE TEGA! Ugotovili, kaj se dogaja na hitrih testih po Sloveniji!
KORONAVIRUS | 22. 1. 2021 13:26
Dela se dvojna škoda - Če je PCR test pozitiven, ne potrebujete iti še na hitri test
Ključne besede:     testiranje    pcr    hitri    okužba    napaka    nepravilnosti    korona    covid    izolacija    napake
Na hitro testiranje hodijo ljudje, ki že imajo potrjeno okužbo s PCR testom in ogrožajo zdravje drugih

Pojavlja se, da na hitro testiranje hodijo ljudje, ki imajo že potrjeno okužbo s koronavirusom preko PCR-testa in bi morali biti doma v samoizolaciji. Na te nepravilnosti je regijski štab Civilne zaščite opozorila direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec.

''To je narobe že zaradi tega, ker je vsak, ki je potrjeno pozitiven, dolžan biti v samoizolaciji najmanj deset dni oziroma po dogovoru z izbranim zdravnikom. V tem času ne sme priti v stik z nikomer, torej tudi na to množično hitro testiranje ne sme iti,'' je še povedala Kokoravčeva.

Če je PCR test pozitiven, ne potrebujete iti še na hitri test

''Tukaj je tako dvojna škoda – naredi se hitri test, ki nima nikakršnega pomena, poleg tega pa tak človek tudi ogroža tiste, ki so prišli na hitro testiranje,'' je dejala in še poudarila, da je rezultat hitrega testa v tem primeru nepomemben, saj ne more spremeniti izvida, pridobljenega s PCR-testom. 

Če ste covid preboleli, je test lahko še nekaj časa pozitiven

Prav tako na hitro testiranje ne spadajo tisti, ki so covid-19 že preboleli v zadnjih treh mesecih, saj je bris lahko še dolgo časa po preboleli okužbi pozitiven.

Na hitra testiranja prihajajo ljudje, ki že imajo znake okužbe

Še enkrat je opozorila, da na testiranja prihajajo tudi ljudje, ki imajo že neke znake okužbe. Ti bi se morali v dogovoru s svojim osebnim zdravnikom dogovoriti za PCR-testiranje, ki je dostopno tudi v novogoriškem zdravstvenem domu, na vrsti pa bi bili najpozneje naslednji dan po prijavi.

Če imate znake okužbe, najprej pokličite osebnega zdravnika - ne hodite na hitra testiranja

Vsi, ki imajo kakršnekoli znake prehladnega obolenja ali mogoče gripi podobnega stanja, naj se obrnejo na svojega zdravnika in bodo tam dobili natančna navodila. ''Predvsem pa naj nikar ne hodijo na hitro testiranje,'' je še dejala.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del