Quantcast
Radio1_v_zivo


NAPOVEDI SO SE URESNIČILE: Naslednji teden bodo v 9 regijah končno ''zadihali,'' a ni še čas za popolno veselje
Slovenija | 21. 1. 2021 5:58
Otroci prve triade gredo v šolo in vrtce, odpirajo pa se tudi smučišča
Ključne besede:     odpiranje    januar    šola    smučišče    napoved    uresničitev    koronavirus    covid    epidemija    triada    pravila    strogo
Otroci prve triade gredo končno v šolo!

Napovedi so se uresničile in ko smo že mislili, da bo morda ostalo le pri besedah, so sinoči sporočili, da bodo otroci prvih treh razredov končno znova sedli v šolske klopi, vsi predšolski otroci pa bodo spet stopili skozi vrtčevska vrata.

To se bo zgodilo kar v 9 rdečih regijah, kot so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija. Črne regije ostajajo: Jugovzhodna, Posavska in Goriška.

Odhod v šolo bo potekal pod strogimi pravili

Vse bo potekalo pod strogimi pogoji in v zmanjšanem obsegu, saj kljub temu da smo prestopili iz črne v rdečo fazo, pogoji še vedno niso rožnati ter so še daleč od tega, da bi bili popolni, je povedal premier Janez Janša. Striktno bo treba upoštevati vse ukrepe, da ne bi znova zašli na slabše in bi se virus spet začel širiti. 

Vsi zaposleni v oš in vrtcih se s ponedeljkom testirajo

Pouk v prvi triadi osnovnih šol bo potekal po C-programu, torej v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo.  Vsi zaposleni v osnovnih šolah in vrtcih po prvi triadi se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bosta pouk in osnovnošolsko varstvo začela v torek.

Nekaj ključnih stvari, kako poteka C-program:

- V učilnici, kjer so navzoči zgolj učenci enega razreda, za učence ni potrebno nošenje mask. Učitelji in drugi strokovni delavci v učilnici uporabljajo maske v primeru, ko ni zagotovljena ustrezna razdalja (min. 1,5 metra).

- Malica se organizira tako, da se upošteva ukrepe za preprečevanje širjenja virusa (po možnosti v učilnici, v kateri se izvaja pouk oddelka).

- Vse prostore je treba zračiti večkrat dnevno (učilnice po vsaki šolski uri, z na stežaj odprtimi okni). Vsi prostori in površine se redno, dnevno čistijo in razkužujejo.

- Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, so razporejeni v skupine, tako da se oddelki med seboj ne mešajo. Šola pri tem vodi natančno evidenco.

- Za zaščito pred okužbo je potrebno redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo oziroma razkuževanje rok (za prvo VIO prednostno priporočamo umivanje rok) ter uporaba brisačk za enkratno uporabo ter upoštevanje higiene kašlja.Večje sproščanje morda sledi v mesecu februarju

Čeprav se epidemiološka slika izboljšuje, ni še razloga za veselje. Večje sproščanje ukrepov je po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1.000. Po besedah Janše bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.

Vlada je skupaj z vodstvom NIJZ-ja in svetovalno skupino za covid-19 obravnavala še številne druge ukrepe, ki jih v ta namen uvajajo nekatere druge države, in jih bo sprejemala v prihodnjih dneh. Več informacij bo znanih takrat.

Tako inšpekcija kot policija bosta poostrili nadzor.

Smučišča se odpirajo v soboto
Smučišča se bodo lahko odprla že to soboto, pogoj za njihovo obratovanje oz. za smučanje pa bo opravljen hitri antigenski test na koronavirus. Ker bodo kapacitete zdravstvenih delavcev v ponedeljek obremenjene s testiranjem šolnikov, so se odločili, da smučišča odprejo dva dni prej in jih s tem razbremenijo, je pojasnil premier.

S ponedeljkom, dne 25.1. pa se bodo v 9 regijah odprle tudi nekatere druge dejavnosti, kot so:

- premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev

- servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles)

- specializirane prodajalne z otroškim programom
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del