Quantcast
Radio1_v_zivo


Litijski karneval bo letos drugačen
| 20. 1. 2021 13:42
Od debelega četrtka, 11., do pepelnične srede, 17.2.2021, bo v Litiji potekal sklop dogodkov s katerimi bodo času primerno obeležili 175 let tradicije pustovanja v Litiji.
Ključne besede:     Litijski karneval    pust    krof    Litko    Litija
Litko, foto: litija.si

Litijani smo vajeni, da po decembrskih dogodkih v zelo kratkem času naredimo prehod s Čarobne Litije, dogodkov v prazničnem decembru, na dogodke Litijskega karnevala. Tudi letos bo tako. Mesto bo spremenilo opravo in domiselno novoletno okrasitev zamenjalo s pisanimi zastavami.

Preteklo leto je bilo s pustnega vidika zelo zanimivo. Prvič v dolgi zgodovini pustovanj v Litiji smo maske nosili kar večino leta, ne le za pusta. Zato se bo potrebno letos v pustnem času potruditi z garderobo! Še posebej v Litiji, kjer se je v zadnjih letih s kreacijami izkazala večina obiskovalcev pustnih dogodkov. Zlasti lani, ko so imeli v Litiji enega najbolj uspešnih karnevalov v zadnjem obdobju. Letalska družba LITIJA AIRWAYS ne deluje več, zaradi vsem nam znanih dogodkov. V organizacijskem odboru Litijskega karnevala so, letu primerno, našli rešitve, da se bo tudi Litijski karneval 2021 vpisal v zgodovino pa čeprav brez množic obiskovalcev. Poimenovali so ga

Z LITKOM PO POTEH LITIJSKEGA KARNEVALA

 Brezstični, na viruse odporni program:

Pustne dobrote na tržnici Na Plac,  sobota, 6. in 13.2.2021 od 8. do 12. ure, Valvazorjev trg, Litija
Lani so obiskovalcem pustnih prireditev v Litiji teknile tradicionalne pustne dobrote, ki so jih pripravile gospodinje, članice društev kmečkih žena. Letos boste krofe, flancate in ocvirkove potice dobili na Litijski tržnici Na Plac kar dva tržna dneva.

OCENJEVANJE KROFOV - NACE HAUPTMAN (7).jpg

 

Litijske pustne jedi nekoč in danes, oddaja Dobro jutro in Marija Merljak, RTV Slovenija, 10.2.2021 ob 8. uri
V Litiji so že večkrat gostili priljubljeno oddajo. Tudi letos se bodo za pusta oglasili pri nas. Lani so preizkušali krofe, letos pa kar cel pustni jedilnik! Poglejte in si katero od jedi pripravite tudi sami. 

Pretekli litijski karnevali, fotografska razstava, 11.-17.2.2021,  Litija
Razstava fotografij bo postavljena na velike razstavne panoje po trasi karneval in v izložbe lokalov ob Valvazorjevem trgu.   Po poti Litijskega karnevala se bomo sprehodili od Trga svobode do nakupovalnega središča Ježa.  Fotografije bodo posebej pozorno spomnile na nekaj zadnjih karnevalov – zmagovalne skupine, pester karnevalski program in množičen obisk dogodkov. Spomnili se bomo tudi zlate dobe Litijskih karnevalov. Razstava v veselje vsem generacijam.

 Valvazorjev trg 2018.jpg    pust Zofka0002.jpg

Litkova mestna izba pred Mestnim muzejem in igra z Litkom ter ugankami po mestu Litija, za otroke do 7 let, 11.-17.2.2021
Sprehod skozi mestno jedro bo, tako kot v decembru, zopet zelo zanimiv, zlasti za družine. Fotografsko zgodbo bo spremljal Litko (žal ne v živo) z ugankami za najmlajše. Predlagamo, da sprehod začnete pri Litkovi hiški pred Mestnim muzejem.

Litko.jpg 
 

Z Litkom po zaklad v karnevalskem mestu, ugankarski sprehod po Litiji s pomočjo aplikacije za obiskovalce nad 7 let, 11.-17.2.2021, Litija
Maskota Litijskega karnevala – Litko se vsako leto v pustnem času prebudi iz dremeža v Rudniku Sitarjevec. Obišče vse dogodke Litijskega karnevala. V mestu se rad ustavi tudi v nekaterih stavbah in na razglednih točkah. Za letos nismo čisto prepričani, da bo prišel iz rudnika. Morda se zelo boji okužbe. Zato smo pripravili aplikacijo, ki vas bo vodila po različnih lokacijah v mestu in okolici, kjer je Litko že bil. Reševali boste naloge, se razgibali in si prislužili nagrado. Predlagam, da sprehod začnete pri lekarni na Trgu svobode. S starši ali sami. Vsekakor pa s pametnim mobilnim telefonom. Več informacij o aplikaciji  kmalu.  Nagrade so vrednostni boni  za 100, 50 in 30 EUR za tri tekmovalce, ki bodo izžrebani med vsemi, ki bodo posredovali pravilne odgovore.
 

Mi Litijani smo veseljaki, razstava fotografij pustnih dogajanj v Športni dvorani, 11. do 17.2.2021, pred Športno dvorano Litija
Športna dvorana je epicenter pustnega dogajanja, z izjemo povorke. V njej se dogajajo otroški pustni živ-žav, zaključki povork, pustni plesi in otroški karnevali na pustni torek. Dvorano v času prireditev obišče tisoče Litijanov in gostov – prekrasnih veselih maškar. Na razstavnem prostoru pred športno dvorano bomo prostor namenili tem! Mogoče se najdete na fotografijah! 

IMG_4512.jpg 

Občinska pustna oblast, razstava fotografij, 11.-17.2.2021, avla Občine Litija
Prireditve prevzema pustne oblasti na debeli četrtek spremljajo Litijske karnevale od leta 2000 dalje. V zadnjih letih so ključne osebe dogodka župan Občine Litija (izroči ključ mesta pustni oblasti), Litko (kot pustni župan prevzame ključ) in Mama Manka, ki s smešnicami zabeli dogodek. Pobrskali smo po arhivu in izbrali najlepše spomine. Popestritev za vse, ki boste v pustnem času obiskali občino ali Upravno enoto Litija.

 PrevzemVlade19-59.jpg

Letalo LITIJA AIRWAYS na ogled 13. in 16.2.2021, 8. – 18. ure, pred Občino Litija
Na parkirišču pred občino si bo mogoče ogledati (zaradi korone) prizemljeno letalo Litije Airways, s katerim se je Litko, litijski pustni župan leta 2020, peljal v karnevalskem sprevodu. Izdelal ga je Bruno Rusjan in skupina karnevalskih navdušencev iz Jevnice. Spomin na karneval 2020! 

MATEJ POVŠE (23).JPG

 

Detektiv Vohljač 13.-19.2.2021, iz domačega kavča
Detektiv Vohljač je spletna otroška gledališka predstava za najmlajše. Ogledali si jo boste iz domačega kavča. Prvič v soboto, 13.2. ob 10.00. To je ura začetka tradicionalnega pustnega ŽIV-ŽAV-a – najmnožičnejše prireditve za otroke ne le v času karnevala. Nato pa lahko še večkrat do 20.2.. Prijave za ogled sprejemajo na kulturnicenter@zkms-litija.si do četrtka, 11. februarja 2020 do 24h.

sprej11.JPG 


Litko in družabne igre, likovni natečaj za otroke, od 22.1. do 17.2.2021.
Litko bo zbiral tudi risbe. Na njih lahko upodobite kaj vse bi se radi z njim igrali ali skupaj z njim počeli naslednje leto, ko se bomo ob pustu lahko več družili. Z risbo lahko pridete do lepe nagrade. Oddajte jo v nabiralnik pred Kulturnim centrom Litija ali pošljite na naslov kulturnicenter@zkms-litija.si.
 

Največji prireditveni prostor v teh časih je seveda splet, zato pripravljajo veliko zanimivega tudi v virtualni obliki. Spremljajte Facebook stran Litijski karneval ter strani Občine Litija, Kulturnega centra Litija in Visit Litija. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del