Quantcast
Radio1_v_zivo


(VIDEO) V centru Ljubljane zjutraj potekala akcija: Policisti na silo iz stavb vlekli stanovalce in obiskovalce
Slovenija | 19. 1. 2021 12:57
Začela se je evikcija stanovalcev in obiskovalcev
Ključne besede:     Rog    tovarna    center    policija    akcija    evikcija    alarm    Ljubljana
Pred bivšo tovarno Rog je bilo zjutraj pestro

V centru Ljubljane na območju nekdanje tovarne Rog, kjer že več let živijo in ustvarjajo pripadniki avtonomne skupnosti, je zjutraj potekala prava akcija, saj se je začela evikcija stanovalcev in obiskovalcev.


"Ker smo bili zadnje tedne seznanjeni, da je Rog prazen, smo objekt, ki je last Mestne občine Ljubljana, danes prevzeli v posest,"
odgovarja MOL.


Priče, ki so dogajanje spremljale in ga tudi posnele, so povedale, da so varnostniki iz stavbe na silo vlekli ljudi. Zaradi upora nekaterih stanovalcev so posredovali policisti, ki naj bi uporabili tudi solzivec.


"Blokirajo nam dostop, nimamo pa nobenih informacij, nihče nam ne zna ničesar povedati. Govorijo nam samo, naj se obrnemo na MOL. Očitno gre za neko ad hoc akcijo, saj nismo videli nobenih papirjev, na podlagi česa se to dogaja. Dejstvo pa je, da prostori niso izpraznjeni, mi imamo še vse notri – od predmetov, živali, umetnin, to je za sto tisoč evrov vredne opreme!" 

Eden od aktivistov, ki je zjutraj prišel na kraj dogodka, je za spletni portal 24ur.com povedal, da so varnostniki ljudi vrgli ven, nato pa na območje, ki je bilo ograjeno, niso spustili nikogar.

"V Rogu policija in varnostniki. Ful njih. Folk ne spustijo notri in tiste, ki so not, mečejo ven. Vsi pred Rog! Vsi za Rog!" so zapisali tudi na Facebookovi strani Ohranimo Tovarno Rog.
Posredovati so morali policisti

Iz Mladinske aktivistične organizacije so po poročanju STA sporočili, da varnostniki varnostne službe Valina iz stavbe vlečejo ljudi, policija pa jih pri tem straži. 

"Obveščeni smo bili, da lastnik objekta na Trubarjevi cesti v Ljubljani izvaja na objektu gradbena dela, pri tem pa se je na kraju zbralo nekaj oseb, ki ne upoštevajo varnostnikov, ki so območje gradbišča zavarovali. Policisti so na kraju intervenirali in po do sedaj znanih podatkih ugotovili, da nekaj oseb na kraju ni upoštevalo varnostnikov, zato so policisti vzpostavili javni red in mir," so pojasnili Ljubljanski policisti.

"Trenutno je javni red vzpostavljen, policisti pa bodo ostali na kraju, da zagotovijo, da tako tudi ostane," je še pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec.

Kako se bo zgodba Roga in njegovih stanovalcev končala, pa bo pokazal čas


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del