Quantcast
Radio1_v_zivo


Pogrebno podjetje Maribor
| 19. 1. 2021 7:21
Gradnja prizidka k upepeljevalnici
Ključne besede:     Mariboor    gradnja    pokopališče
 Na Dobravi izvajajo upepeljevanje že več kot 20 let.
Na Dobravi izvajajo upepeljevanje že več kot 20 let.

Pogrebno podjetje Maribor je pričelo z gradnjo prizidka k upepeljevalnici in nakupom nove peči za upepeljevanje na največjem mariborskem pokopališču Dobrava. Investicija, ocenjena na 1,2 milijona evrov, je po navedbah podjetja nujna za krajše čakanje na upepelitev in nemoteno opravljanje dejavnosti.

Načrtovali so jo še pred epidemijo covida-19. “Investicija je bila dolgoročno načrtovana. Ob trendih izjemne rasti upepelitev in znatno povečani umrljivosti smo njeno nujnost zaznali že prej. Povečana umrljivost ob covidu-19 pa potrjuje, da je bila odločitev smiselna in dolgoročno potrebna.,” so  povedali v podjetju.

Na Dobravi izvajajo upepeljevanje že več kot 20 let. Ker gre za eno od dveh upepeljevalnic v državi (druga je v Ljubljani), se število upepelitev stalno povečuje, zato je nujna vzpostavitev četrte peči. Zaključek del je predviden maja letos in takoj zatem naj bi to peč tudi zagnali. 

Žal se smrtnost še vedno ne umirja. Ob dejstvu, da v zadnjih dveh mesecih beležijo kar okoli 40-odstotno povečanje števila pogrebov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so se v tem času v celotni regiji za 40 odstotkov povečale tudi potrebe po upepeljevanju.