Quantcast
Radio1_v_zivo


Če se bo uresničil TA UKREP, se bo ljudem počasi ''zmešalo!'' Je res neizbežno, če želimo zmanjšati okužbe?
Slovenija | 15. 1. 2021 8:14
Ljudje iščejo stike, saj preprosto ne zdržijo več, stanje pa se iz dneva v dan slabša
Ključne besede:     ukrepi    izolacija    epidemija    koronavirus    covid    dom    gibanje    omejitev    stiki    depresija
Omejitev na 50 metrov od bivališča? Upamo, da se to ne uresniči

Slovenija je trenutno država, ki ima najslabšo epidemiološko stanje in ko že mislimo, da se bodo stvari izboljšale ter bo čas za sproščanje ukrepov, ugotovimo, da smo še daleč od tega.

Epidemijo premalo vodijo epidemiologi

Imunolog dr. Alojz Ihan je za Rtv Slo povedal, da je Slovenija že zgodaj izgubila stik z epidemiološko kontrolo. Že ko smo imeli ''le'' 300 okuženih, so s skrajnimi napori sledili stikom in da imamo izredno malo epidemiologov, ki so navajeni terenskega dela. Od takrat naprej so izgubljeni, delajo hipoteze, ki niso dokazane in na vse to se dela ukrepe.

''Kar je še hujše, ukrepe se dela na političen način, z usklajevanjem interesnih skupin, kar nima zveze z epidemijo. To epidemijo premalo vodijo epidemiologi. Ker smo z njimi izgubili stik, potem večina ukrepov ni bila epidemioloških''. 

Omejitev gibanja na 50 metrov od doma

Premier Janez Janša je podal predlog, da bomo morda morali, če se stanje ne bo umirilo, gibanje omejiti na 50 metrov od bivališča. Dr. Ihan je dejal, da se strinja z njim, saj če želimo zmanjšati pretok okužb, je to neizbežno. 

''Z delnimi ukrepi bomo le zviševali agonijo in upali, da vse to ne bo preseglo zmožnosti bolnišnic. A to ni enostavno – po treh mesecih mučenja z epidemijo narediti radikalen ukrep za 14 dni, ki bi v resnici zmanjšal okužbe,'' je priznal.

Ljudje iščejo stike, saj preprosto ne zdržijo več

Svoje mnenje je podal tudi psiholog Kristijan Musek Lešnik, ki je dejal, da vse skupaj traja predolgo in ljudje ne zmorejo več.

''Slovenci smo nadpovprečno agresiven in uporniški narod, ki je za povrh izredno nagnjen k upiranju avtoritetam,'' pravi Musek Lešnik in to najverjetneje zato, ker smo bili večino časa pod oblastjo drugih.''V povezavi s tem, da trajajo ukrepi tako dolgo časa, ljudje začnejo iskati stike, ker preprosto ne zdržijo več,'' je dejal.

Za širjenje okužb kriv tudi letni čas

Vzrok za slabo epidemiološko stanje pri nas pa je izpostavil tudi Vojko Flis, direktor UKC Maribor, ki meni, da se nam ni posrečilo dovolj hitro preprečiti stike med ljudmi ter dodal, da je za dodatno širjenje okužb kriv tudi letni čas. Ljudje se več zadržujejo v notranjih prostorih, kjer je topel in suh zrak, vse več pa jih pozablja prezračevati prostore, kar je zelo pomembno. 

Primanjkuje ustrezno usposobljenih ljudi

Vojko Flis je še povedal, da celoten sistem deluje na robu zmogljivosti, povečevanje števila postelj pa bo poseben izziv.

''Kar bo omejevalo naše delovanje, bo število intenzivnih postelj. V Mariboru smo jih iz 20 povečali na 70, potrebovali pa bomo ustrezno usposobljene ljudi, ki nam jim primanjkuje. Pri nas imamo izpad 800 delavcev, zato bo tak izziv. Povečevanje kapacitet v neskončnost ni možno,'' je poudaril.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del