Quantcast
Radio1_v_zivo


Minister Hojs objavil plače policistov: ''Plače v policiji niso tako nizke, kot se morda predstavlja''
Zanimivo | 12. 1. 2021 6:36
Na spletni strani Republike Slovenije GOV.SI so prikazane plače za 8.694 zaposlenih za december 2020
Ključne besede:     Aleš    Hojs    stavka    policija    seznam    denar    plače    objavljeno    javno    policisti
Minister Aleš Hojs pravi, da plače niso tako majhne kot jih predstavljajo

Policijski sindikat Slovenije je včeraj začel s stavko po vsej državi. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je stavka policistov "neupravičena in neutemeljena". S tem je tudi uresničil svoje grožnje oz. napovedi, da bodo na spletni strani Republike Slovenije GOV.SI objavili seznam plač. Poleg plač, pa so zraven še objavili imena in priimke zaposlenih. Napovedal pa je še, da bodo plače policistov in vseh zaposlenih na MNZ od zdaj naprej objavljali mesečno.

Plače v policiji niso tako nizke, kot se predstavlja

Plače MNZ december 2020

"Seveda je logično, da si vsak želi višjo plačo. Tudi tukaj seveda policiste nekako razumem. Res pa je, to je treba jasno povedati, da plače v policiji niso tako nizke, kot se morda predstavlja," je povedal in napovedal, da bodo višino plač v policiji in na ministrstvu javno objavili.

preglednici na spletni strani ministrstva so prikazane plače za 8.694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). 

V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece, so pojasnili. Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za tvegane razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za tvegane razmere, obračunan pri plači za december, je za ministrstvo 12,73 %, za policijo 21,48 %, za inšpektorat pa 11,33 %, so zapisali na spletni strani ministrstva. Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado "podpisali sporazum, ki je maček v žaklju". Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. "Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi," je povedal.

Zahteva, da se policisti izvzamejo iz enotnega plačnega sistema

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policisti izvzamejo iz enotnega plačnega sistema, saj, ko je prevzel ministrstvo je to predlagal tudi sam. Dodal je še, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov.

Rok Cvetko, predsednik policijskega sindikata z objavo plač zaposlenih zaskrbljen - s tem se lahko ogrozi varnost zaposlenih v policiji

38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju pravi, da so plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. Izjema so le javni uslužbenci v obveščevalnih in varnostnih službah. Objava teh podatkov lahko predstavlja varnostno tveganje, na nas pa so se že obrnili tudi zaskrbljeni svojci zaposlenih v Policiji.

Po naših informacijah so med objavljenimi tudi pripadniki Specialne enote policije, s čimer jih je minister postavil v posebno nevaren položaj, saj se njihove identitete zaradi njihove varnosti in varnosti njihovih družin ne razkriva.

"Zelo resno preverjamo, če so na seznamu policisti, katerih podatki bi zaradi specifičnih nalog morali biti varovani. Če se izkaže, da je temu tako, bomo zoper ministra in soodgovorne ustrezno ukrepali," je za 24 ur povedal Cvetko. Objavo podatkov je označil za zlonamerno manipulacijo ministra Hojsa, s katero bi lahko ogrozil tudi varnost zaposlenih v Policiji.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del