Quantcast
Radio1_v_zivo


Čutila, da ima nekaj na jeziku in šla na pregled! Izvedela je PRETRESLJIVO NOVICO
Zanimivo | 10. 1. 2021 3:31
Imela je agresivno obliko raka, ki ji je ''vzel'' govor
Ključne besede:     rak    usta    jezik    zobozdravnik    bulica    zdravljenje    bolezen    šok
Izboklina na jeziku je bila rakava

Leto dni nazaj se je 37-letna Jamie Powell iz Kalifornije zbudila in v ustih občutila manjšo izboklino. Pomislila je, da se je ponoči med spanjem ugriznila v jezik in se s tem ni več ukvarjala.

Po dveh tednih izboklina ni izginila, ampak je postajala vse večja in jo je začenjala motiti. Kmalu za tem je obiskala zobozdravnika, kateremu je izboklino tudi pokazala, vendar jo je pomiril in bil mnenja, da to ni nič takega ter bo izginila sama od sebe.''Začela sem poizvedovati po spletu, kaj bi to lahko bilo, vendar nisem našla ničesar podobnega,'' 
pripoveduje Jamie, ki je čutila, da nekaj ne bo v redu in se vseeno še naročila na pregled k specialistu za nos, ušesa in grlo.
Opravil je temeljit pregled in jo čez teden dni poklical ter ji sporočil novico, ki jo je pretresla. Povedal ji je, da ima zelo agresivno obliko raka na jeziku.

Prvi občutki, ki so spreleteli Jamie, so bili jeza, strah in razočaranje. Nepravično se ji je zdelo, da se to dogaja prav njej, kljub temu da je vedno živela zdravo.

''Zdelo se mi je, kot da me je telo izdalo! Po vsem tem, kar sem v življenju naredila, da bi bila zdrava, sem vseeno zbolela. Vendar sem svojo jezo pretvorila v moč!''

Jamie po 6-tedenskem obsevanju 

Sledila je hitra operacija, s katero so ji odstranili izboklino na jeziku. Manjkajoči del so nadomestili s tkivom iz njene noge. Ker pa se je rak v tem času že razširil na grlo, so jo morali še dodatno obsevati. Teden dni je bila v bolnišnici, ni mogla jesti ali piti, njena družina pa je zaradi epidemije covid-19 ni smela obiskati. 

Ker se je bolezen tako razširila v živčni sistem, je dobila zelo agresivne terapije obsevanj, ki so ji ožgale kožo po vratu in v predelu ust. Opozorili so jo, da morda nikoli več ne bo imela enakega glasu ali načina govora.

''Obsevanje je bilo nekaj najhujšega, kar se mi je v življenju zgodilo!'' je po 6-tedenskem obsevanju povedala Jamie, ki se je morala kasneje na novo znova naučiti izgovorjave in premikanja jezika.


Obsevanje ji je močno ožgalo kožo


Čeprav Jamie nikoli več ne bo slišati tako kot pred operacijo, je srečna, da je preživela tako hudo bolezen. Srečna je, da bo kljub vsemu videla odraščati svoja dva sinova, se z njima pogovarjala (čeprav bo zvenela drugače). Svojo zgodbo je delila na socialnih omrežjih, da ozavesti ostale in s tem pomaga še komu, ki bi odkril malo izboklinico na jeziku.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del