Quantcast
Radio1_v_zivo


To so datumi, ko boste prejeli solidarnostne dodatke: Tem osebam bodo izplačali 500 EUR!
Slovenija | 8. 1. 2021 10:09
To so datumi enkratnih solidarnostnih dodatkov po PKP7 zbrani na enem mestu
Ključne besede:     dodatek    solidarnost    denar    izplačilo    vlada    PKP7    pomoč    kriza    epidemija
To so datumi, ko boste prejeli solidarnostne dodatke

Na vladni spletni strani Republika Slovenija GOV.SI so objavili datume enkratnih solidarnostnih dodatkov po PKP7 zbrani na enem mestu. Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije koronavirusa - PKP7, prinaša kar nekaj enkratnih solidarnostih dodatkov.

Vsi izplačani dodatki iz protikoronske zakonodaje se ne bodo upoštevali pri izračunu pravic iz javnih sredstev, pri katerih se praviloma upošteva dohodek iz dohodninske odločbe preteklega koledarskega leta.

Solidarnostni dodatek za upokojence

Solidarnostni dodatek za upokojence bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izplačal v ponedeljek, 11. januarja. Prejeli ga bodo upokojenci s pokojnino, ki jo izplačuje zavod in katerih pokojnina znaša v višini 714 evrov ali manj, in sicer v treh različnih višinah.

- Solidarnostni dodatek v višini 300 evrov dobijo prejemniki pokojnine v višini do 510 evrov.

- Prejemnikom pokojnine v višini med 510,01 in 612 evrov bo izplačan solidarnostni dodatek v višini 230 evrov.

- Za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 612,01 in 714 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130 evrov.

Poleg upokojencev pa so v enakih višinah do njega upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelni in če njihovo nadomestilo znaša 714 evrov ali manj. Do solidarnostnega dodatka so ob upoštevanju zneskov upravičeni tudi uživalci poklicnih pokojnin.

Krizni dodatek v višini 200 EUR za zaposlene, ki delajo

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače (2x 940,58, to je 1.881,16 evrov), delodajalec izplača ob plači za mesec december 2020 krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Če delavec ni delal cel mesec december, je upravičen do sorazmernega dela dodatka.

Delavec, ki je bil ves mesec december 2020 napoten na začasno čakanje na delo, ni upravičen do kriznega dodatka.

Solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov

Eden od staršev oz. posvojitelj otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije, bo prejel enkratni solidarnostni dodatek za novorojencev v višini 500 evrov. Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti za vse upravičence do pomoči ob rojstvu otroka, posebne vloge ni potrebno vlagati.

Izplačilo za otroke, ki so se rodili do sprejetja zakona, bo izvedeno do 31. 3. 2021.

Za otroke, ki se bodo rodili po uveljavitvi zakona, pa bo znesek izplačan v treh mesecih po rojstvu.

Povečan dodatek za velike družine v višini 100 evrov

Znesek letnega dodatka za velike družine (s tremi otroki) se za čas do konca epidemije poveča za 100 evrov, za družine s štirimi ali več otroki pa za 200 evrov. Za obstoječe upravičence do dodatka za veliko družino se bo izplačilo izvedlo do konca tega meseca, se pravi 31. januarja.

Vsem, ki bodo pridobili pravico do dodatka za veliko družino kasneje v času epidemije, se izplačilo povečanega dodatka izvede po pridobitvi pravice do dodatka za veliko družino. Redni dodatek za veliko družino se bo izplačal kot običajno, v mesecu aprilu.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za vse otroke

Ta solidarnosti dodatek bo prejel eden od staršev oz. rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji.

Do 31. januarja 2021 bo izvedeno izplačilo za tiste starše, ki prejemajo otroški dodatek in za rejnike otrok, starih do 18 let.

Izplačilo za tiste, ki ne prejemajo otroškega dodatka bo odvisno od časa oddaja vloge. Rok za oddajo vloge je do 31. januarja 2021.

Ministrstvo za delo bo do 31. januarja po uradni dolžnosti vsem staršem, ki prejemajo otroški dodatek in za rejnike otrok, starih do 18 let, izplačalo 50 evrov.

Dodatek za nego otroka se povečuje za 100 evrov

Poračun višjega dodatka za oktober, november in december 2020 v višini 300 evrov se bo izvedel do 31. januarja 2021. Od januarja 2021 pa bo znesek dodatka za nego višji do konca epidemije.

Kaj naredijo starši, ki niso upravičenci do otroškega dodatka?

Starši, ki niso upravičenci do otroškega dodatka, bodo morali oddati vlogo do 31. januarja 2021. Vloga bo dostopna na spletni strani ministrstva za delo in e-uprave predvidoma od 8. 1. 2021. Vloga bo dostopna na e-upravi v kratkem, bo preprosta.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del