Quantcast
Radio1_v_zivo


NEPRIČAKOVANE SPREMEMBE: Starši ob tej novici obupani, smučišča znova razočarala obiskovalce
Slovenija | 7. 1. 2021 19:30
Epidemiološke razmere niso dobre in ne dopuščajo sproščanja, kot bi si ga želeli
Ključne besede:     spremembe    šola    koronavirus    vlada    odlok    novo    obup    smučišča    zapiranje
Otroci še ne gredo v šolo

Epidemiološke razmere se žal ne izboljšujejo, za to je vlada danes sprejela odločitev za podaljšanje večine obstoječih odlokov. Med njimi tudi odpiranje šol in vrtcev za otroke prve triade.

Na podlagi mnenja strokovne skupine za covid-19 se je vlada odločila, da odlok podaljša za sedem dni, in sicer do 18. januarja. Kacin pa je še poudaril, da še vedno velja, da ni več prepovedano zbiranje ljudi v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

Odpiranje šol ni varno, s tem bo treba počakati, Janša omenjal možnost izvajanja pouka ''na polovico''

Vlada bo pripravil predlog modela za odprtje šol, in sicer za učence prve triade in vrtčevskih otrok ter ga ponudila v razpravo ravnateljem in ravnateljicam.
Janez Janša je celo omenjal možnost "vmesnih variant" kot je izvajanje pouka na način, kot ga izvajajo v nekaterih drugih evropskih državah. V šolo tako prihaja le del učencev ali pa pouk v šolah izvajajo le polovični čas.

Spremembe pri prehajanju državne meje

Omejitve gibanja ostajajo takšne kot so bile do sedaj, veljavnost odloka se zgolj premakne na 18. januar.

Manjša sprememba pri prehajanju zunanje državne meje 

Od sobote, dne 9.1., od polnoči naprej bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke z negativnimi PCR-testi kot hitrimi testi. Minister Aleš Hojs je dejal, da na meji ne bo več testiranja.

Razlika med PCR in hitrim testom

Razlika med testoma pa je, da mora biti hitri test narejen v državah članicah EU-ja oz. v schengenskem območju; PCR-test pa je lahko opravljen tudi v tretjih državah oziroma v tistih institucijah, ki so navedene na spletni strani NIJZ-ja.

"Z začetkom veljave odloka se tako ukinja izvajanje hitrih antigenskih testov, ki jih je naša država izvajala po praznikih. Od sobote dalje teh testov na naših mejah ne boste mogli več opravljati. Torej, če nimate opravljenega negativnega testa, ostaja edina možnost, da greste v karanteno," je še dodal Hojs.

Vse preostale izjeme, določitve kontrolnih točk ostajajo enake, kot so bile prej.

Z jutrišnjim dnem znova prepovedano obratovanje žičnic

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je napovedal ponovno ustavitev žičnic na smučiščih in žičničarjem dejal, da bo država pomagala, tako kot je do zdaj. Uporaba žičniških naprav za profesionalne športnike je za izvedbo tekem in treningov dovoljena.

"Iskreno se opravičujem za to odločitev. Kot pristojni minister, ki sem to predlagal po posvetovanju s stroko, se zavedam, da nas je zima obdarila z obilico snega, ampak epidemiološka slika je žal zelo težka in skrb vzbujajoča."

Javni potniški promet v omejenem obsegu ostaja odprt
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del