Quantcast
Radio1_v_zivo


To je razlog, zakaj so v Ljubljani prekinili z množičnim testiranjem
Slovenija | 7. 1. 2021 12:56
Testi v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide
Ključne besede:     antigenski    testi    kvaliteta    zanesljivost    koronavirus    covid    prekinitev    epidemija    testiranje
Prepovedali testiranje s hitrimi testi

Na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke (JAZMP) so prepovedali uporabo hitrih antigenskih testov, ki jih je kupila država, zato so v Ljubljani že prekinili množično testiranje.

"Na osnovi začasne odločbe JAZMP prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2," so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Sporočili so tudi, da bodo testiranja lahko ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem. Testi, ki jih uporabljajo zdaj namreč nimajo palčk za odvzem brisa iz nosu, temveč palčke za odvzem brisa iz žrela. Iz enakih razlogov so začasno zaustavili tudi množično testiranje v Medvodah.

Testi v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide

Spomnimo, da je hitre antigenske teste dobavilo podjetje Majbert Pharm. Na JAZMP so sprožili izredni nadzor, saj so se pojavljali dvomi v zanesljivost hitrih antigenskih testov. Ugotovoljeno je bilo, da so testi v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide. Posamezni paketi testov so prišli v Slovenijo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir.


Iz pogodbe, ki jo je minister Tomaž Gantar podpisal z direktorjem Majberta Pharme Klemnom Nicolettijem, je razvidno, da lahko država za teste v primeru, če ti ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti, zahteva reklamacijo pri dobavitelju ali celo predčasno razdre pogodbo. Do sedaj na ministrstvu niso ugotovili, da bi dobavitelj kršil pogodbena določila.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del