Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenci s tovornjaki odšli pomagati Hrvatom, ki jih je prizadel potres! Iz prve roke izvedeli, kaj trenutno najbolj potrebujejo ...
Slovenija | 30. 12. 2020 18:06
Glavni pobudnik humanitarne akcije Marinko Šintić iz Dobove, na noge pa je dvignil že celotno Posavje.
Ključne besede:     potres    pomoč    zbiranje    Hrvaška    Petrinja    Slovenija    solidarnost
Frejm

Slovenija se je hitro in solidarno odzvala na pomoč Hrvaški ter danes malo pred 10. uro iz Ljubljane poslala novo pošiljko s humanitarno pomočjo za prizadete v potresu v Petrinji. Uprava za zaščito in reševanje je Hrvatom namenila predvsem nastanitveno opremo za prebivalce, šotore s kompletom za ogrevanje in razsvetljavo, postelje in spalne vreče.Tudi mnoge slovenske humanitarne organizacije aktivno zbirajo pomoč za prizadete v potresu.

V akcijo pa so stopili tudi srčni posamezniki, prostovoljci predvsem iz obmejnih Slovenskih krajev. Iz Rogaške Slatine je na pot proti Petrinji že krenilo nekaj tovornjakov zbrane pomoči. Danes so tudi na Gorenjskem posamezniki in društva zbirali topla oblačila, odeje, posteljnino in hrano.Foto: Simona Potočar Agrež

Tudi v Posavju že dva dni zavzeto zbirajo odeje, sanitetni material, konzervirano hrano in vodo – glavni pobudnik humanitarne akcije je Marinko Šintić iz Dobove, na noge pa je dvignil že celotno Posavje. 

V izjavi je povedal, zakaj se je odločil za takšno akcijo in kakšen je odziv Slovencev. Zbiranje pomoči je organiziral na določenih mestih v okoliških krajih (Dobova, Brežice, Čatež), kamor so ljudje lahko prinesli tisto, kar lahko podarijo.

Glavni pobudnik akcije o tem, zakaj se je odločil pomagati
Marinko Šintić iz Dobove:
Foto: Simona Potočar Agrež

V veliko pomoč pri organizaciji in izvedbi je tudi Simona Potočar Agrež, sicer vodnica reševalnega psa, ki ima že veliko izkušenj v kriznih situacijah v Posavju.

Vodnica reševalnega psa se vsem, ki sodelujejo v tej akciji zahvaljuje in upa na najboljše
Simona Potočar Argež:Aktivna prostovoljka je pomagala že v času begunske krize in v mnogih reševalnih akcijah pogrešanih oseb s svojimi reševalnimi psi.

''Napolnili in na pot pospremili manjši tovornjak''
Simona Potočar Argež


Povedala je še, kakšno je trenutno stanje po potresu in kaj še lahko podarite prizadetim, ki se ta hip borijo s stisko, so brez domov in brez osnovnih sredstev za življenje.

Kaj še lahko podarite prizadetim v potresu?
Simona Potočar Argež:
Foto: Simona Potočar Agrež

V kriznih časih in težkih situacijah se vedno izkaže, kako solidarni smo lahko Slovenci, kako  hitro in učinkovito priskočimo na pomoč, če se le aktivira nekaj pogumnih posameznikov, ki spodbudi še ostale.

Velik bravo vsem, ki pomagate!

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del