Quantcast
Radio1_v_zivo


DELOVANJE CEPIV PROTI COVID-19: Razkrito, kakšni bodo učinki cepljenja za posameznika!
KORONAVIRUS | 28. 12. 2020 12:49
Članek je napisal profesor dr. Alojz Ihan
Ključne besede:     covid    zdravilo    članek    cepivo    učinkovanje    doktor
Kako deluje cepivo?

Pandemija covid-19 je povzročila eno največjih globalnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz v zadnjem stoletju. Vzrok za to so lastnosti novega koronavirusa, SARS-CoV: velika nalezljivost, resna zdravstvena ogroženost s pogosto potrebo po bolnišničnem zdravljenju pri petini zbolelih, kratkotrajna imunska zaščita po preboleli bolezni, struktura virusa z najpomembnejšimi beljakovinami, ki vzbudijo imunski odziv, način vdiranja virusa v celico ...

KLIKNI TUKAJ za vsebino celotnega članka!

V njem piše tudi o tem:

- če naj se cepijo ljudje, ki so že preboleli covid,
- kdo vse naj se cepi,
- kakšno je to cepivo,
- kakšni so stranski učinki,
- kaj se zgodi po cepljenju in še več ...

Zakaj sploh cepimo?

S cepivom, t.j. neškodljivimi delčki mikroorganizmov, si v telesu preventivno razmnožimo spominske obrambne celice – limfocite, ki bi jih sicer naš imunski sistem razmnožil šele ob prebolevanju bolezni. S cepljenjem si tako “prihranimo” prvo prebolevanje okužbe in pridobimo imunsko zaščito, kot bi jo nam sicer pustila bolezen – brez težav, tveganj in posledic, ki jih bolezen prinaša.

Kakšni bodo učinki cepljenja za posameznika in za ustavljanje epidemije?

Gre za osnovni učinek cepljenja, ki se preverja med kliničnim testiranjem cepiv proti covid19. V ta namen se pri kliničnem testiranju cepi nekaj deset tisoč ljudi, ki še niso zboleli za covid-19 – polovico s cepivom in polovico s placebom. Nato se spremlja, koliko udeležencev študije med epidemijo zboli za covid-19 v cepljeni in koliko v necepljeni skupini. Dosedanji rezultati kažejo, da so cepiva visoko zaščitna – v času potekanja študij zelo redko zbolevajo ljudje, ki so dobili cepivo, v nasprotju z ljudmi, ki so dobili placebo.

O trajanju zaščite je mogoče govoriti samo v časovnih okvirih študijskega spremljanja. Za zdaj je zanesljivo, da cepiva ščitijo vsaj tri mesece, ker približno toliko časa trajajo študije. podaljševanjem časa opazovanja bo postalo jasno, koliko je dejansko trajanje zaščite.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del