Quantcast
Radio1_v_zivo


Sinoči sprejeli NOVE odločitve o omejitvi gibanja! To so spremembe, ki so razveselile le nekatere Slovence
Slovenija | 24. 12. 2020 6:45
Katere so izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih mejah?
Ključne besede:     ukrepi    vlada    gibanje    šport    epidemja    sprememba
Spremembe pa so všeč le nekaterim Slovencem

Vlada je na dopisni seji odločila, da bo od petka zvečer gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije, javni promet pa bo deloval tudi med prazniki. 

Za prehajanje med občinami pa še vedno ostaja 13 izjem (z izjavo in ustreznimi dokazili). Še vedno velja tudi, da bo prehajanje tako občinskih kot regijskih meja za vse dovoljeno od četrtka od 12. ure do petka do 20. ure.

Izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih meja, pa je dodana individualna športna dejavnost ali gibanje v naravnem okolju zunaj naselij.

Posamezniki ali osebe iz skupnega gospodinjstva se bodo lahko s 25. decembrom na športno udejstvovanje odpravili v druge občine znotraj statistične regije, v kateri imajo prebivališče. Izjema velja za namen izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju zunaj naselij. Pri tem morajo upoštevati priporočila NIJZ-ja.Aplikacija #Ostani zdrav po božiču ne bo več zadoščala

Aktivna aplikacija #Ostanizdrav namreč po božiču ne bo več zadoščala za prehajanje občinskih meja znotraj statističnih regij z ugodnejšo epidemiološko sliko. Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je bila odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker se te z odlokom, ki velja od četrtka do vključno 4. januarja, zapirajo, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav.

Uporaba žičniških naprav dovoljena le z negativnim testom

Od 1. januarja 2021 dalje je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Od 1. januarja 2021 bo uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid 19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur. Dovoljeno bo tudi otrokom do 12 leta starosti v spremstvu staršev.

Vstop v Slovenijo možen z predložitvijo negativnega testa

Vstop v Slovenijo brez karantene bo možen ob predložitev negativnega izvida testa, ki ne sme biti starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Odlok ne določa več zelenega (epidemiološko varne države) in oranžnega seznama (epidemiološko manj varne države). Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, tako velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del