Quantcast
Radio1_v_zivo


Novi mutirani SEV KORONAVIRUSA se širi hitreje: Kar 70 % bolj nalezljiv!
KORONAVIRUS | 21. 12. 2020 6:17
Pravijo, da nas nima kaj skrbeti, pa je temu res tako?
Ključne besede:     koronavirus    novi    sev    mutirani    Evropa    nalezljivost    epidemija    cepljenje    ukrepi    Slovenija
Novi sev koronavirusa na pohodu ... Mora Slovenijo to skrbeti?

Po zdaj znanih podatkih so novi sev virusa zunaj Velike Britanije iz strani WHO-ja potrdili še v 3 državah, in sicer 9 primerov na Danskem ter po 1 primer na Nizozemskem in v Avstraliji. Zdravstvene oblasti Južne Afrike trdijo, da je novi sev razširjen tudi pri njih. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je državam svetoval, naj analizirajo vzorce virusa, da bi odkrili, ali se je novi sev razširil še kam.

"Različico virusa SARS-CoV-2, ki se trenutno imenuje različica 501.V2, so zaznali naši znanstveniki za genomiko v Južni Afriki," je v soboto sporočil južnoafriški minister za zdravje Zweli Mkhize.

Novo različico novega koronavirusa so odkrili tudi v Italiji. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je okuženi z letalom pred nekaj dnevi v Rim vrnil iz Združenega kraljestva. Okužena oseba z novim sevom in njen partner sta trenutno v izolaciji.

Evropske države medtem prekinjajo prometne povezave z Otokom. Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Belgija, Francija, Italija, Irska, Bolgarija in nazadnje tudi Hrvaška so prekinile letalske oz. železniške povezave z Veliko Britanijo v obe smeri. Ukrepe so uvedle tudi države zunaj Evrope. Savdska Arabija je za teden dni prepovedala vstop v državo in ustavila vse mednarodne polete. Turčija pa je odpovedala polete z Otoka, Nizozemske, Danske in Južne Afrike..

Novi sev se širi hitreje in je 70 % bolj nalezljiv - je bolj nevaren?

Čeprav to še ni popolnoma jasno, je britanski premier Boris Johnson po poročanju BBC-ja dejal, da je lahko novi sev novega koronavirusa do 70 % bolj nalezljiv od prejšnjega. Novi sev se sicer širi hitreje, a naj ne bi bil nevarnejši za zdravje, prav tako pa ne kaže, da bi se na cepivo odzival drugače.

V Združenem kraljestvu so medtem potrdili rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom – 35.928. Število okužb se je v enem tednu povečalo za več kot 50 %, zadnji dan je umrlo 326 ljudi – dan pred tem 534.
 
Slovenija pripravlja ukrepe v povezavi z novim sevom koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da v povezavi z mutiranim sevom novega koronavirusa pripravljajo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU-ja. Na Twitterju pa je še napisal, da Slovenija trenutno nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. 


Nas mora ta virus skrbeti?

"Mutacije, ki nastajajo pri novem koronavirus, niso nič novega. Spremljamo sliko in smo ugotovili, da gre že za 31. mutacijo. Vendar je ta zadnja nekoliko skrb vzbujajoča, ker je na tistem mestu virusnega delca, ki se pripne na prijemališče na naših celicah. Ta mutacija pomeni, da je spremenjena ena aminokislina na mestu 501, in ta mutacija mogoče pomeni, da se virus trdneje prime na celico, ni pa to nujno. Ne kaže se v večji smrtnosti, mogoče se kaže v večji virulentnosti, torej mogoče hitrejši okužbi," je dejal za Televizijo Slovenija Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo o nevarnostih novega seva. 

Tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen izvid testa na covid-19 ali pa morajo za 10 dni v karanteno.

Novi sev so v Angliji odkrili že septembra

Novi sev so v Angliji prvič odkrili septembra pri bolniku v Kentu, je za Sky News povedala Susan Hopkins iz agencije za javno zdravje v Angliji. Po njenih besedah so znanstveniki novembra ugotovili, da je novi sev povezan z žariščem v Kentu, od koder se je razširil v London in Essex. Nato so 11. decembra o tem obvestili vlado, ki je v soboto uvedla ostre ukrepe.

Kakšni ukrepi sedaj čakajo prebivalce Anglije?

Prebivalci Londona in jugovzhodne Anglije se ne bodo smeli družiti z ljudmi zunaj svojega gospodinjstva, zaprte bodo vse nenujne trgovine, kulturne in športne ustanove.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je še sporočil, da bodo strogi ukrepi v veljavi več mesecev oz. do množičnega cepljenja.

Kaj se dogaja drugod po Evropi?

- Nemčija prepoveduje polete do 31. decembra

- Francija je prekinila vse prometne povezave z Združenim kraljestvom za 48 ur z začetkom opolnoči

- Hrvaška, Italija in Avstrija prekinile letalske povezave

- Irska bo poleg letalskega prometa iz Velike Britanije od polnoči po krajevnem času za najmanj 48 ur prepovedala tudi trajektni promet
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del