Quantcast
Radio1_v_zivo


Beovićeva sinoči povedala, kaj želijo storiti tik pred božičem! Večini Slovencev to ni všeč, a najhuje šele prihaja
Slovenija | 15. 12. 2020 6:29
Ljudje so že vsega naveličani in utrujeni od epidemije
Ključne besede:     epidemija    ukrepi    sproščanje    zapora    novo    prazniki    Beović    covid    Studio    city
Foto: Zajem slike iz ekrana

Sinoči se je vodja svetovalne skupine Bojana Beović javila v oddajo Studio City  na TV Slovenija in dejala, da se po praznikih zavzema za vnovično popolno zaporo države.

Vlada od danes naprej sprošča nekatere ukrepe, ponekod pa se od jutri naprej spreminjajo tudi pravila glede nošenja mask na prostem. 

Ko se nekateri sprašujejo, zakaj so se trgovine odprle pred šolami, pa je podala sledeč odgovor: ''Tega časa, ko bodo odprte trgovine in do katerega bi bile odprte šole, je zelo malo, dober teden. Seveda ni realno v dobrem tednu ponovno odpreti šole, za odpiranje šol se je namreč treba zelo temeljito pripraviti.''

Nato pa je še poudarila, da je najbolj smiselno, da so nekatere trgovine odprte samo v najboljših regijah, ki imajo dobro epidemiološko sliko, za ostale regije pa je dobro, da imamo ponovno temeljito zaporo države.

Zakaj bi bilo ponovno smiselno zapreti državo pred božičem?

Glede zapiranja države tik pred božičem pa odgovarja, da bi to učinkovalo zato, ker so razmere popolnoma drugače. Zdaj vemo, da je bolezen tukaj, da se je razmahnila in vsakdo izmed nas pozna nekoga, ki je v bolnišnici ali je hudo bolan. Vsak pozna tudi koga, ki se mu je življenje zaradi covida-19 izteklo, tako da je vzdušje pri ljudeh glede epidemije popolnoma drugačno, kot je bilo septembra.

Učinkovito zapiranje države in s tem zmanjšanje okužb pa bo delovalo le, če bodo ljudje razumeli, zakaj to potrebujejo in se bodo držali ukrepov - se izogibali druženju in ostali v stiku le z ožjimi družinskimi člani. 

''Tukaj je treba biti res pozoren, da ostanemo samo v svojem mehurčku – bodo tudi kolektivni dopusti, skratka teh stikov bo čim manj".

Tudi Beovićeva si želi, da bi se po praznikih šole odprle, a bodo morali pretehtati tisto, kar je najbolj pametno in učinkovito. ''Že več kot en mesec imamo precej visoke številke, zato ni smiselno, da hitimo s tako hitrim sproščanjem ukrepov''.

Na vprašanje, zakaj nismo države zaprli že prej, pa je dejala, da ne bi bilo nič drugače, saj zapora takrat ne bi mogla biti učinkovita. Ljudje so namreč že v septembru ukrepe sprejeli z velikim odporom.

Ali najhuje šele prihaja?

Po besedah Beovićeve nas čaka še ''tretji polčas,'' tretja tretjina, ki zna biti po nekaterih napovedih iz Evrope veliko hujša kot prvi dve. 

''Mi bomo tja prišli z enega obsežnega vala, ki je trenutno prisoten v Sloveniji. Nas seveda to zelo skrbi. Organizirajo se bolnišnice, dodatne postelje, kolikor je to možno,"
je dejala in močno upa, da bo zavedanje med ljudmi, kako zaščititi sebe in najbližje šlo vzporedno s tem močnejšim valom ter zdržalo do bolj množičnega cepljenja.

''S sproščanjem ukrepov dajemo lažno upanje, da je rešitev za vogalom''

V oddaji pa je gostoval tudi Luka Jenko, pobudnik za Sledilnik Covid-19, ki je dejal, da smo že vsi ljudje utrujeni od epidemije in zaradi tega marsikdo težko upošteva ukrepe. 

Dejal pa je še, da s sproščanjem ukrepov dajejo lažno upanje, da je rešitev za vogalom. Boji se, da bi zaradi rahljanja ukrepov prišlo do dodatnih stikov, ki bodo pospešili ponovno rast. V tem primeru bomo po njegovem v to zimsko obdobje štartali z zelo slabih pozicij.

Superprenašalci problem za okolje

''Problem te epidemije je, da na koncu ne pomaga, če se 90 % prebivalstva drži ukrepov, če imamo potem skupino ljudi, ki tega ne spoštuje in so t. i. superprenašalci v tem okolju, naj bo to zasebno okolje, delovna mesta in podobno. To zadevo bomo rešili samo, če bomo stopili skupaj in če bomo vsi skupaj prispevali k temu, da bomo zmanjšali število stikov, ki jih ima vsak sam, da zmanjšamo svoje mehurčke, da te družabne mehurčke v bistvu predvidljivo razširimo na zaupanja vredne osebe in tako v bistvu obrnemo trend,''
je dejal Jenko.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del