Quantcast
Radio1_v_zivo


Znano, zakaj se število okuženih v Sloveniji ne znižuje! Pri tem ukrepu številni še vedno ''GREŠIJO!''
KORONAVIRUS | 9. 12. 2020 9:32
Na javnih prostorih se bolj držimo pravil, kot v zasebnih
Ključne besede:     druženje    zasebnost    koronavirus    covid    maska    zaščita    obisk    sledilnik
Preveč zasebnega druženja in ne upoštevanja pravil

Sledilnik covid-19 je v tretjem delu raziskav ''Kako paziš nase in druge'' pokazal, da se ljudje najbolj držijo pravil takrat, ko so v javnih prostorih, kot npr. trgovine, banke, pošte, bencinski servisi, itd. Kar 88 % jih je ves čas ali skoraj ves čas nosilo maske, 81 % si je razkuževalo roke in 77 % je upoštevalo varno razdaljo do drugih (vsaj dva metra). Vseh treh navedenih priporočil sta se držali dve tretjini vprašanih.

Na delovnem mestu se zaposleni še vedno ne držijo pravil. Med malico, dolgimi sestanki in odmori za kavo, nekateri zaposleni še vedno ne nosijo mask, se ne razkužujejo in pozabijo na varnostno razdaljo. Prav tako v nekaterih podjetjih ne skrbijo za redno zračenje prostorov. 

Ko pa pride do obiskov pri sorodnikih ali prijateljih, takrat zavore popolnoma popustijo. Zaščitne maske, razkuževanje ali varnostna razdalja so v večini popolnoma izključene. 

Med priporočili je na obiskih največ anketirancev upoštevalo higieno rok, kar tri četrtine sodelujočih. Tu je opazna razlika med spoloma, in sicer imajo ženske pogosteje čiste roke. Osebe, ki so bile na večjem številu obiskov, so slabše upoštevale priporočila.''Iz tega sledi, da bi bilo smiselno razmisliti o strategiji spodbujanja varnega druženja - namesto druženja po domovih raje varno druženje majhnih skupin na javnih površinah, kjer se bolj držimo priporočil, pa tudi verjetnost prenosa virusa je v odprtih prostorih manjša,'' ugotavljajo pri Sledilniku.

Kako so se vprašani držali priporočil na delovnem mestu?

- Ves ali skoraj ves čas je masko nosilo 63 % zaposlenih, 7 % pa nikoli ali skoraj nikoli. Slednjih nismo vprašali, ali so bili morda na delovnem mestu sami in nošenje maske ni bilo smiselno.

- Le dobra polovica je ves ali skoraj ves čas vzdrževala priporočeno razdaljo do drugih.

- Polovica zaposlenih se je ves ali skoraj ves čas izogibala tveganim stikom s sodelavci, kot so skupne malice, dolgi sestanki, kajenje ipd.

- Prezračevanje na delovnem mestu se je izkazalo kot najslabše upoštevano priporočilo, saj je zanj ves čas ali skoraj ves čas skrbelo 43 % vprašanih.

- Vseh štirih priporočil se je ves ali skoraj ves čas držalo 27 % vprašanih.Pri sledilniku opažajo, da se ljudje najbolj držijo priporočil ob opravkih, torej v povsem javnih prostorih, bistveno manj na delovnem mestu, najmanj pa ob obiskih, torej v zasebnih prostorih.

Iz tega sledi, da bi bilo smiselno razmisliti o strategiji spodbujanja varnega druženja - namesto druženja po domovih, raje varno druženje majhnih skupin na javnih površinah, kjer se bolj držimo priporočil, pa tudi verjetnost prenosa virusa je v odprtih prostorih manjša.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del