Quantcast
Radio1_v_zivo


Logarjeva pojasnila, zakaj se stanje v Sloveniji ne izboljšuje! To je napaka, ki jo delajo ljudje!
KORONAVIRUS | 26. 11. 2020 8:18
Kritična mesta so malice in kavice, kjer se ljudje v službah ''spozabijo'' na zaščito
Ključne besede:     Slovenija    covid    ukrepi    koronavirus    Logar    stanje    malice    druženje    služba    delo
Ljudje se na delovnih mestih še vedno preveč družijo

Stanje v Sloveniji se kljub ukrepom ne izboljšuje in vsi se sprašujemo, zakaj je temu tako. Mateja Logar z infekcijske klinike je to pojasnila sinoči v Odmevih in dejala, da gre za več dejavnikov. Povedala je, da smo v Sloveniji z ostrimi ukrepi začeli, ko je bilo v populaciji virusa veliko in bo zdaj trajalo dlje časa, da se učinki začnejo poznati.

Pojasnila je še, da je na intenzivnih oddelkih ljubljanskega UKC položaj malenkost boljši, kot je bil prejšnji teden in da v tem trenutku še lahko sprejemajo nove bolnike. Težava ni v posteljah, temveč v kadru, ki ga primanjkuje.

Dejstvo pa je, da je virus prisoten v vseh aspektih našega življenja in se širi znotraj družin, preko različnih druženj, nato pa se razširi še v službeno okolje. 

Ljudje se v službah med delom obnašajo dobro, ko pa je čas malic in kavic pa popustijo. Takrat se večina spozabi na nošenje zaščitnih mask, razkuževanje in predvsem, da mora držati fizično distanco.

Sprašuje se, če bi bilo smiselno za kratek čas zapreti industrije?

Spomladi je v službo hodilo 30 % ljudi, zdaj pa jih hodi kar 70 %.

''Kar se tiče industrije vem, da so uvedli zelo stroge ukrepe, ki se jih tudi držijo. Zaostrovanje je potrebno kvečjemu na socialnih stikih in morda v garderobah. Na delovnih mestih je dobro poskrbljeno za varnost,'' je odgovorila Logarjeva.

Za oddajo 24 ur pa je spregovoril tudi direktor Klinike Golnik in sodelavec svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Aleš Rozman. Dejal je, da so zdajšnji ukrepi enaki spomladanskim, vendar so jih ljudje takrat bolj upoštevali.

Še vedno se dogajajo zabave, na delu vse preveč ljudi

Tako kot meni Logarjeva, je temu pritrdil tudi Rozman, da je razlog širjenja okužb v podjetjih. ''Sam sem imel izkušnjo z gradbeniki, ki so v hišo hodili brez mask. Tukaj so še zasebna združenja, saj je kar nekaj ljudi priznalo, da se še naprej družijo in imajo družinske ali medružinske zabave.''

Kaj bo s prazniki?

Rozman je dejal, da se nam od praznikov ne bo potrebno posloviti in jih bomo lahko praznovali v ožjem družinskem krogu. Sprejeti bo treba novo realnost in praznike preživeti v krogu družine, lahko tudi v okviru videokonferenc.

''Skratka, letošnja zima bo nekoliko drugačna. Potem pa upajmo, da bo prišlo cepivo in da bo to zadnja težka zima, ki jo preživljamo,'' je še dodal.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del