Quantcast
Radio1_v_zivo


V UKC Maribor s številom bolnikov presegli njihove zmožnosti
| 25. 11. 2020 8:49
Glede na enormni priliv novih bolnikov so se znašli v zelo veliki stiski
Ključne besede:     UKC    Maribor stiska
 Za lažjo organizacijo dela si pomagajo tudi s hitrimi testi.
Za lažjo organizacijo dela si pomagajo tudi s hitrimi testi.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je trenutno hospitaliziranih 218 bolnikov s covidom-19, kar je najvišje število doslej. Od tega je 47 oseb na intenzivnem zdravljenju.

Zaradi velikega priliva covidnih bolnikov minuli konec tedna so jih morali del preseliti v druge slovenske bolnišnice.

Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina so prejšnji teden pričakovali, da se bo število bolnikov s covidom-19 te dni začelo zniževati, a se je položaj konec tedna znova zaostril.

Predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen je pojasnil, da so močno povečali obseg sive cone, kjer obravnavajo bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom, a imajo zaradi zapolnjenih zmogljivosti težave z njihovo nadaljnjo namestitvijo. Zato so se morali obrniti po pomoč v druge bolnišnice. Za lažjo organizacijo dela si pomagajo tudi s hitrimi testi.

Za lažjo organizacijo dela so že pred mesecem in pol začeli v tem urgentnem centru uporabljati hitre antigenske teste za testiranje bolnikov z verjetno okužbo z novim koronavirusom, pred dnevi pa so uvedli takšna testiranja tudi za del zaposlenih, da bi ugotovili njihovo zanesljivost, preden bi začeli sistematično testirati vseh okoli 3500 zaposlenih v UKC Maribor.

“Na podlagi dosedanjih izkušenj že vemo, da hitri antigenski testi niso perfektni in niso enakovredni standardnim PCR testom, je pa res, da so cenejši in hitreje dostopni. Zdaj iščemo test, ki bi bil najboljše ravnotežje med dostopnostjo, časom trajanja, ceno in predvsem varnostjo za zaposlene in bolnike,” je še povedal Prosen.

Za lažjo komunikacijo z bolniki je v UKC Maribor začel delovati Center za naročanje, ki je dosegljiv vsak delovnik od 7.30 do 15.30 prek telefona ali elektronske pošte.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del