Quantcast
Radio1_v_zivo


To so spremembe pri 6. protikoronskem ukrepu! Kaj napovedujejo?
KORONAVIRUS | 25. 11. 2020 6:39
Drugi val je zahtevnejši od prvega, pravi minister Šircelj
Ključne besede:     paket    šesti    vlada    napoved    Šircelj    covid    koronavirus    Slovenija    napoved    zakon    pomoč    denar
Danes bo predsednik vlade Janez Janša pred poslanci državnega zbora predstavil predlog zakona interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida 19. 

Zakon zajema ukrepe, ki so povezani tako z gospodarskim, družbenim kot socialnim področjem. Finančni minister Andrej Šircelj je ob predstavitvi nekaterih sprememb dejal, da je drugi val v primerjavi s prvim zahtevnejši, a je treba vztrajati v borbi proti virusu in posledicam virusa na vseh področjih.

Šircelj je predstavil nekaj najpomembnejših ukrepov, ki jih prinaša PKP 6: 

1. 100-odstotno nadomestilo v primeru začasnega čakanja na delo, ki je omejeno na 800.000 EUR - v ta znesek je že vključena prejeta pomoč. Ta povračila bi bila primerna za mikro in manjša podjetja. Nadomestilo v višini 80 odstotkov, znesek navzgor ne bo omejen.

2. Delno kritje fiksnih stroškov podjetjem v primeru upada za 30 odstotkov. Višina pomoči se bo izračunavala po posebni formuli, ki ob prihodkih upošteva tudi število zaposlenih. Ta bo podjetjem na voljo za mesec oktober, november in december. Višina povračila bo odvisna od tega, ali je prizadetim podjetjem letos prihodek (glede na lani) upadel za več kot 70 odstotkov ali za 30 do 70 odstotkov. Podjetja bodo izplačila za vse 3 mesece skupaj prejela 20. januarja 2021.

3. Moratorij za odplačilo kreditov se podaljša do 31. januarja 2021. Podjetjem tako ne bo treba plačati anuitet od kreditov. Po tem datumu je v zakonu dana možnost, da se podaljša čas moratorija za 6 mesecev.

4. Sproščena je jamstvena shema, ki bankam omogoča, da dobijo jamstvo za kredite podjetjem; zgornja meja posojila bo dvignjena na 25 odstotkov prihodkov, odpadla pa bo zahteva obveznega pobota.

5. Starši oproščeni plačevanja vrtca v času, ko so otroci doma.

6. Nastanitve v študentskih domovih ni potrebno plačevati.

7. Vlada bo financirala zaščitno opremo za športnike, ki so uspešni na mednarodnem področju.

8. Paket vključuje tudi malico za vse otroke do tretjega dohodninskega razreda.

9. Sredstva za telekomunikacijsko opremo bodo prav tako zagotovljena.

10. Podaljšanje časa skrajševanja delovnega časa.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del