Quantcast
Radio1_v_zivo


Vsa družina je prekipevala od veselja, razen nevesta! Ko vidiš KDO JE, ti bo jasno zakaj
Žalostno | 21. 11. 2020 4:48
13-letnico prisilili v poroko z 48-letnikom
Ključne besede:     otroci    deklice    Filipini    mladost    poroka    starši    žalostno    bizarno    tradicija    Islam
Vsi so bili navdušeni nad poroko, razen nevesta

Abdulrzak Ampatuan je 48-letni Filipinec, kmet, ki živi v mestu Mamasapano v provinci Maguindanao. Ima kar 5 žena, najbolj pa je javnost zmotila prav njegova zadnja poroka.

Poročil se je s komaj 13-letno Filipinsko deklico, katero so v zakon prisilili njeni starši in temu nikakor ni mogla nasprotovati. Poroka se je zgodila letos oktobra, trajala je cel dan in bila izpeljala po tradiciji Islamske vere.

Foto: ViralPress

Poroka pa je povzročila ogromno zgražanja, sploh nad fotografijo, kjer ženin poljublja dekle na lice. Povedal je še, da bosta imela v prihodnjosti tudi otroke, ko bo dopolnila 20 let. Do takrat pa bo hodila v šolo in skrbela za njegove preostale otroke, ki so praktično njeni vrstniki.


''Zelo sem srečen, da sem jo našel in da lahko dneve namenim skrbi zanjo
!'' je povedal srečen ženin. Tako kot je bil vesel on, pa je bila vesela tudi njena družina, saj je dobila moža, ki bo dobro skrbel zanjo. Prav gotovo pa na poročni dan ni bila vesela nevesta in po slikah sodeč je zelo trpela.


Foto: ViralPress

V nekaterih predelih Filipinov, predvsem v bolj muslimanskih regijah je znak, da je dekle zrelo za poroko, ko dobi prvo menstruacijo. UNICEFove raziskave kažejo, da so Filipini dvanajsta država po vrsti, ki ima največ ''otroških nevest.''


Otroške poroke po svetu

Londonska organizacija Girls Not Brides (Deklice ne Neveste) opozarja, da otroške poroke kršijo pravice deklic do zdravja, izobraževanje in drugih življenjskih priložnosti.

''Izolirane in z omejeno svobodo, se dekleta počutijo popolnoma nemočne! S tem so kršene njihove osnovne človekove pravice!'' pravijo v organizaciji in dodajajo:''Otroške neveste niso niti psihično niti fizično pripravljene postati žene in mame!''© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del