Quantcast
Radio1_v_zivo


Globalna strategija za eliminacijo raka materničnega vratu
| 19. 11. 2020 9:49
Simbolična turkizna barva v Mariboru in v selnici ob Dravi
Ključne besede:     Rak    turkizna    startegija
 Akcija je predstavljala edinstven globalni dogodek, ki se navezuje na sprejem Globalne strategije za odpravo raka.
Akcija je predstavljala edinstven globalni dogodek, ki se navezuje na sprejem Globalne strategije za odpravo raka.

Zveza Slovenska unija pacientov in Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor ob Globalni strategiji za eliminacijo raka materničnega vratu v boju s turkizno barvo. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. 11. 2020 zagnala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, ki so jo države, ki so pristopile k tej strategiji obeležile z razsvetlitvijo njihovih znamenitosti v turkizni barvi. Na nacionalni ravni so s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu osvetlili Blejski grad.

Na pobudo predsednika Zveze Slovenska unija pacientov, Boruta Ambrožiča ter ob podpori Društva za boj proti raku Štajerske Maribor in Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo pri Mestni občini Maribor, so se globalni akciji osveščanja o boju zoper raka materničnega vratu na štajerskem koncu pridružili tudi Vetrinjski dvor in Karantena.

Obe mariborski kulturni ustanovi sta z istočasno osvetlitvijo s turkizno barvo opozorile na pomen učinkovitega preprečevanja raka materničnega vratu.

Akciji osveščanja so se pridružili tudi v občini Selnica ob Dravi, kjer je v turkizni barvi zasijal Hram kulture Arnolda Tovornika. Hram kulture Arnolda Tovornika je kulturno turistično informacijski center s knjižnico Selnica ob Dravi.

Akcija je predstavljala edinstven globalni dogodek, ki se navezuje na sprejem Globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu (ang; Global strategy to accelerate cervical cancer elimination), ki jo je avgusta letošnjega leta uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino. V Sloveniji raka materničnega vratu  od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA.

Prav tako pa s cepljenjem humanim virusom papiloma (HPV) oziroma virusom, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški in katerih okužba lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Rak materničnega vratu predstavlja eno največjih svetovnih javnozdravstvenih neuspehov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zato poziva vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj sprejete strategije, 90 % precepljenosti proti HPV. Na nacionalni ravni so v tej akciji sodelovali:  Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA, OIL, NIJZ, MZ in WHO Slovenija.