Quantcast
Radio1_v_zivo


Multimodalni logistični center
| 19. 11. 2020 8:39
Idejna zasnova za mariborsko letališče
Ključne besede:     Letališče    Maribor    center
Po besedah Vrtovca zasnova zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center.
Po besedah Vrtovca zasnova zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center.

Minister za infrastrukturo predstavlja idejno zasnovo skoraj povsem neaktivnega mariborskega letališča, za postavitev modernega multimodalnega cargo logističnega centra. Zasnova zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center, največji v Sloveniji.

Načrte je prejšnji teden predstavil mariborskemu županu Saši Arsenoviču, pred tremi tedni pa tudi hoškemu županu Marku Soršaku. V naslednjih dneh se namerava na to temo srečati s še nekaj župani v okolici letališča.

“Če kdo misli, da bo letališče živelo na podlagi dosedanjih strategij, potem ne bo. Doslej namreč na podlagi teh ni. Upravljanje letališča s strani DRI je bila zgolj začasna rešitev prejšnjega vodstva ministrstva, a je treba poiskati končno rešitev,” je dejal infrastrukturni minister, ki podrobnosti za zdaj javno še ne želi razkrivati. Želi jih namreč najprej predstaviti vsem županom, nato pa tudi vsem poslancem regije, slednjih predvidoma čez dva tedna.

Šele v tem primeru, bo namreč vladi v obravnavo predlagal idejno zasnovo in temu pripadajoče dopolnitve državnega prostorskega. Ta ne bo šla samo v smeri podaljšanja vzletno-pristajalne proge, saj bi s tem naredili preveč hrupa v javnosti, pač pa tudi v smeri gradnje že v prejšnji vladi napovedane gradnje železniškega tira na območje letališča in Magne.

Po besedah Vrtovca zasnova zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center, največji v Sloveniji, ki bi bil tudi primarno zaledno skladišče Luke Koper. Glede na to, da je na tem območju že začela delovati Magna, sicer z vsemi okoljskimi dovoljenji, lahko po njegovem prepričanju tam brez težav deluje tudi logistični center.

“Maribor z okolico ima izjemno logistično priložnost za razvoj tovrstne dejavnosti, ki jo moramo izkoristiti. Če je na tem križišču različnih poti še letališče, je to dodatna cargo priložnost,” je dejal minister, ki se za zdaj še ne pogovarja s potencialnimi investitorji. Kot pravi, je najprej treba opraviti pogovore z lokalnim okoljem, nato z župani do konca leta podpisati pismo o nameri, se v vmesnem času truditi za spremembo državnega prostorskega načrta, prihodnje leto pa bi objavili mednarodni arhitekturni natečaj.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del