Quantcast
Radio1_v_zivo


Zahvala župana Arsenoviča
| 10. 11. 2020 10:21
Hkrati poziv vsem, k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov
Ključne besede:     Maribor    župan    zahvala
Občina, organizira pripravo toplih obrokov za učence iz socialno ranljivih družin.
Občina, organizira pripravo toplih obrokov za učence iz socialno ranljivih družin.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je  znova javno pozval občane k doslednemu upoštevanju vseh trenutno veljavnih ukrepov, sprejetih zaradi novega koronavirusa, da bi tako čim prej zajezili epidemijo in čim bolj zmanjšali negativne posledice. Na vlado pa je naslovil poziv, naj pomaga gospodarstvu, kot to počnejo v Avstriji in Nemčiji.

Drugače občina po besedah Arsenoviča težko pomaga, zato se je obrnil na državne oblasti s pozivom za pomoč v obliki nakazila v višini lanskega mesečnega prometa.

Arsenovič se je v izjavi za medije zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, uslužbencem domov za starejše in drugih socialnih ustanov, pripadnikom civilne zaščite in vsem ostalim, ki pomagajo občanom v soočanju z virusom.

"Epidemija je očitno tek na dolge proge. Upam, da bomo z najnovejšimi ukrepi uspeli spet omiliti širjenje virusa, da vsaj za božič ne bomo sami," je dejal.

Občina, ko izobraževanje znova poteka na daljavo, organizira pripravo toplih obrokov za učence iz socialno ranljivih družin. Kosila bodo pripravljali v kuhinjah več mariborskih osnovnih šol, prijave učencev pa še zbirajo, zato število prejemnikov te pomoči še ni znano. V spomladanskem valu epidemije se je na kosilo prijavilo okoli 140 učencev in 25 odraslih.

Drugače občina po besedah Arsenoviča težko pomaga. Spomladi so med drugim uvedli brezplačno parkiranje na občinskih površinah po vsem mestu, tokrat pa le za zaposlene v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, saj je zdaj položaj drugačen. "Mi lahko vskočimo na socialnem delu ali pri organizaciji ali se odpovemo parkirnini tam, kjer pomagamo zdravstvenim delavcem. Ne moremo pa finančno ukrepati ob takšnih dlje časa trajajočih dogodkih, saj občina tudi sama beleži bistveno manjše prihodke na mnogih straneh in drugače ne bo mogla zagotavljati svojih osnovnih dejavnosti, ki jih je dolžna izvajati," je pojasnil župan.

Zato se je obrnil na državne oblasti. "Pozivam državo oziroma tiste, ki razmišljajo o novih protikoronskih ukrepih, da se zgledujejo po gospodarstvih, na katera je naše gospodarstvo najbolj vezano. To sta Avstrija in Nemčija, kjer so za vse dejavnosti, ki so zaprte, uvedli zelo dober ukrep - to je povračilo oziroma nakazilo na račun teh podjetij v višini lanskega novembrskega prometa. To je rešitev, ki ni birokratska in omogoča pravnemu subjektu, da plača vse svoje dolgove, od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in najemnin do obveznosti do dobaviteljev," je povedal.

Prvi del državnih ukrepov v pomoč podjetjem, ki se je navezoval na zaposlene, je bil po ocenah Arsenoviča zelo dobrodošel, a glede na dolgotrajnost nujne prekinitve dejavnosti zaradi epidemije ni zadosten.

V Mestni občini Maribor je po podatkih Sledilnika za covid-19 trenutno 905 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,8 odstotka prebivalstva.

Z novim koronavirusom je  okužena tudi podžupanja Helena Kujundžić Lukaček. To je že četrta okužba med vodilnimi na občini; med drugim sta Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved bolezen že prebolela, okužbo z novim koronavirusom pa so prejšnji mesec potrdili tudi pri direktorici mestne uprave Nataši Rodošek.

V mariborskih domovih za starejše se razmere  prav tako umirjajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del