Quantcast
Radio1_v_zivo


Direktor policijske uprave Ljubljana razkril, zakaj so se policisti spravili na protestnico! Nihče ni vedel, kaj je počela pred tem ...
Slovenija | 9. 11. 2020 8:19
Protestnica ni upoštevala ukazov in celo poskušala udariti policista
Ključne besede:     protestnica    policisti    napad    dogajanje    resnica    protest    Ljubljana    direktor    ukaz    kršitev
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V četrtkovih protestih na katerih je izbruhnilo nasilje, je po spletu zaokrožil tudi posnetek protestnice, na katero naj bi se po pričanju nekaterih policistiti spravili neupravičeno. Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je komentiral posnetek in dejal, da, je na posnetku vidna samo uporaba prisilnih sredstev, ne pa tudi dogajanje pred tem. Razkril je, kaj se je v resnici dogajalo in zakaj so policisti morali nad njo uporabiti silo.  

"Protestnica se je dotikala policista, mu segala po čeladi, ga poskušala udariti in mu sneti čelado, kar ji je tudi uspelo," je opisal dogodek.

Ukazov, naj s kršitvijo preneha, ni upoštevala, zato so morali uporabiti prisilna sredstva. V postopek se je po besedah Vrečarja vmešal tudi moški, ki je bil ob njej. Tudi zoper njega so uporabili prisilna sredstva in ju pridržali v prostorih policije.

Po njegovih besedah vsaka uporaba prisilnega sredstva zahteva presojo upravičenosti, strokovnosti in zakonitost uporabe. V primerih obvladovanja množice zadeve analizirajo še bolj podrobno.

''Po zdajšnjih podatkih, ki jih imam, ocenjujem, da ni šlo za pretirano, ampak za sorazmerno uporabo prisilnih sredstev, da smo lahko vzpostavili javni red in mir ter poskrbeli, da ni prišlo do še večjih izgredov in poškodb ljudi in premoženja,'' je še poudaril Vrečar in dodal, da uporaba prisilnih sredstev ni bila pretirana, ampak sorazmerna.Po podatkih, ki jih je policija zbrala so sedaj, so bila poškodovana 3 osebna vozila, 4 stojnice in zabojniki na tržnici ter razbiti 2 stekli. Zasegli so tudi več pirotehničnih predmetov. Policisti so tako ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter več ostalih kršitev javne varnosti.

Prisilna sredstva so uporabili zoper 4 fizične osebe, zoper množico pa plinska sredstva in vodni top. Med protestom so pridržali 10 oseb, še 3 so privedli v prostore policije za ugotavljanje identitete. Vse osebe so že izpustili, zoper njih pa vodijo prekrškovne postopke in postopke zaradi suma kaznivih dejanj.

Policisti sedaj nadaljujejo pregled slikovnega materiala, zbirajo obvestila, iščejo organizatorje protestov in poskušajo identificirati osebe. Po dozdajšnjih ugotovitvah je večinoma šlo za mlajšo populacijo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del