Quantcast
Radio1_v_zivo


Klepetali po video klicu, ko je opazila, kaj se dogaja z njeno DLANJO! Takoj je vedela, da potrebuje pomoč
Uporabna vsebina | 18. 11. 2020 7:44
''To je način komunikacije, ki bo pomagal vsem, ki se soočajo z nasiljem''
Ključne besede:     signal    znak    žrtev    nasilje    pika    palec    dlan    pomoč    ženska    pretep    video    prijateljica    skype
Signal za pomoč žrtvam zlorab je lahko črna pikica sredi dlani ali palec obrnjen v dlan. Ker vse več ljudi ostaja doma zaradi epidemije, so nekateri v stiski, saj v tem času postanejo žrtev zlorabe svojih najbližjih. 

Z načinom komunikacije, kjer se uporabi le dlan, bi lahko žrtev zlorabe preko video klica svojim znancem, sodelavcem ali prijateljem sporočila, da potrebuje pomoč. To je način oz. signal, da si neopazen in tisti, ki izvaja nasilje nad osebo ne ve, kaj se dogaja.

Dve prijateljici sta se pogovarjali preko video klica in pogovarjali o receptu. Plavolaso dekle je prijateljici z dlanjo pokazalo signal, da je žrtev zlorabe, medtem, ko se je v ozadju sprehajal njen nasilni partner. Ko je prijateljica videla, kaj ji je pokazala, je v hipu utihnila in vedela, da rabi pomoč. ''To je način komunikacije, ki bo pomagal vsem, ki se soočajo z nasiljem. Vemo, da nekateri ne upajo ali ne morejo pobegniti pred nasilnim partnerjem, zato želimo, da s signalom preko video klica ali fotografije sporočijo najbližjim, da je nekaj hudo narobe. Zavetišča in podporne službe storijo vse, da se odzovejo na naraščanje nasilja. Signal for Help želi prispevati k tem prizadevanjem,''

je v sporočilu za javnost dejala Paulette Senior, predsednica in izvršna direktorica Kanadske fundacije žensk.

Kanadska fundacija, ki si prizadeva za zaščito žensk je za ročni signal klica na pomoč ustvarila preprosto in z eno roko, zato ga je mogoče tiho pokazati, da prosi za pomoč prijatelje, družino ali kolege. Organizacija upa, da bo ob razdelitvi ročnega signala manj partnerjev trpelo v tišini.

Prav tako pa ''klic na pomoč'' predstavlja črna pika na notranjosti dlani.