Quantcast
Radio1_v_zivo


Posnetek s središča Dunaja, ki pretresa! Moški stal pri zgradbi in upal, da ga ne opazijo, ko mimo pride napadalec...
Viralno | 3. 11. 2020 8:53
Prebivalce Dunaja pozivajo naj ne hodijo ven in ostanejo doma!
Ključne besede:     Dunaj    Avstrija    napad    terorizem    smrt    napadalec    groza    tragedija    žrtve    posnetek
Posnetek si je ogledalo že več kot 2 milijona ljudi

Včeraj, dne 2.11., se je v središču Dunaja zgodil teroristični napad. Po 20. uri zvečer je več strelcev hkrati napadlo na šestih različnih lokacijah. Vse naj bi se dogajalo v bližini osrednje dunajske sinagoge, ki je bila v času napada zaprta. Očividci pravijo, da so moški napadalci z avtomatskimi puškami streljali v množice v lokalih. Na eni od lokacij naj bi napadalci zajeli talce. Umrli so štirje civilisti in eden od napadalcev, 17 jih je v bolnišnični oskrbi, sedem pa jih je v kritičnem stanju.

Ustreljen je bil tudi 28-letni policist, ki je med rutinskim pregledom po dunajskih ulicah naletel na terorista.
Pripeljali so ga v dunajsko bolnišnico in naj bi bil k sreči že izven življenjske ogroženosti.


Foto: Reuters

Načelnik dunajske policije je na jutranji novinarski konferenci dejal, da sta v napadu umrla dva moška in ena ženska, avstrijska tiskovna agencija APA pa je kasneje sporočila, da je umrla še ena žrtev napada. Policija je edinega znanega napadalca ubila. 

Grozljiv posnetek napada z ulice 

Na Twitterju pa je zaokrožil posnetek napada, ko sta na ulici stala moški in ženska ter je v tistem trenutku mimo prišel napadalec. Ko je ženska zaslišala strele se je hitro umaknila, moški pa je stal pri zgradbi v upanju, da ga ne opazijo. Žal je bil takoj ustreljen. 


Notranji minister Karl Nehammer je dejal, da je bil oboroženi storilec simpatizer džihadistične t. i. Islamske države. Nosil je samomorilski pas, a policija sporoča, da je bil lažen. To naj bi kazalo, da je želel napadalec ustvariti paniko.

Dejal je še, da je na begu najmanj en napadalec. Vse prebivalce Dunaja pa je pozval, naj ostanejo doma, ne hodijo po nepotrebnem ven in se izogibajo središču mesta. Prav tako naj doma ostanejo otroci, če le lahko. Šola danes za njih ne bo obvezna.


Foto: Getty images

Policija je prav tako pozvala ljudi, naj ostanejo doma, če pa so na ulicah, naj poiščejo zavetje in naj ne uporabljajo javnega prevoza, predvsem pa naj se ne približujejo območju napada. Na kraj napada so poslali vse razpoložljive sile in sprožili obsežno akcijo, v kateri sodelujejo tudi specialne enote.

Avstrijski portal Kronen Zeitung je poročal, da naj bi bil napadalec, ki ga je ustrelila specialna enota avstrijske policije, 30-letni tuji državljan, ki pa je že 10 let živel na Dunaju. Kot še poročajo, naj bi napad napovedal kar preko spleta, pred kratkim pa naj bi se zaprisegel Islamski državi pod novim voditeljem Abu Ibrahimijem Al Hašemijem.