Quantcast
Radio1_v_zivo


NECEPLJENI OTROCI ne bodo smeli v vrtec?! Izjema bodo le nekateri otroci ...
Slovenija | 29. 10. 2020 9:18
Če otrok ne bo cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko njegovo vključitev v javni in javno sofinancirani vrtec zavrn
Ključne besede:     otrok    cepljenje    vrtec    novela    novo    okužba    zavrnitev    necepljenost
Necepljeni otroci ne bodo smeli v vrtec?

Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih, katere namen je zvišati precepljenost v državi. Novela med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce. Izjema bodo le tisti otroci, ki niso cepljeni iz medicinskih razlogov.

Če otrok ne bo cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko njegovo vključitev v javni in javno sofinancirani vrtec zavrne - sploh, če za to ni utemeljenih medicinskih razlogov, kot so npr. alergije na sestavine cepiva.

Lahko pa se vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.

- Obvezno cepljenje tudi pri vpisih v nekatere izobraževalne programe

Kandidati, ki se vpisujejo v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je v zakonu že opredeljen.

Gre za program, ki ga določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Če kandidat ni opravil tega cepljenja, se mu vpis zavrne. Izjema so tisti, pri katerih za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi.

Kaznovanje z globo od 400 do 40.000 EUR za tiste, ki bodo ravnali v nasprotju

Pravne osebe, ki bodo ravnale v nasprotju z navedenimi omejitvami, se kaznujejo z globo od 400 do 40.000 EUR. Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja, s čimer bi razbremenili delo komisije za cepljenje. 

Da bi zvišali precepljenost, je novelo zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz strank SMC, SDS in DeSUS. Sprejeta je bila s 67 glasovi za in 12 proti.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del