Quantcast
Radio1_v_zivo


Od jutri naprej ŠE EN NOV UKREP, ki naj bi veljal le 7 dni! Sledi tudi NOVO PRAVILO pri nošenju mask!
KORONAVIRUS | 26. 10. 2020 6:11
Od jutri naprej bo prehajanje med občinami prepovedano
Ključne besede:     občine    zaprto    koronavirus    covid    ukrep    Slovenija    novo    oktober    okužba
Spremembe glede nošenja mask na prostem!

Okužbe v Sloveniji še vedno naraščajo in kljub številnim ukrepom se stanje ne umirja. V soboto so ob 5.776 opravljenih testih potrdili 1.675 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 29 odstotkov, kar pomeni, da je bil pozitiven skoraj vsak tretji opravljeni test.

Vlada se je zato odločila še za en nov ukrep, s katerim pa smo se soočili že spomladi. Sinoči so napovedali, da bo od jutri naprej, dne 27.10. prepovedano prehajanje med občinami. 

''Omejitev bo najprej veljala 7 dni za celo državo, sproščana bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čimprej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo,'' je na Twitterju zapisal Janša in še poudaril, da aktivnosti za zagotovitev dodatnih kapacitet v zdravstvu potekajo neprekinjeno, prav tako v hotelih in zdraviliščih. Ne bo treba v šotore ali na sejmišča. 

Novo pravilo nošenja mask na prostem

Na včerajšnji dopisni seji pri vladi so zapisali, da posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oz. odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov.

To so športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga) ali tiste, pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki, (npr. tenis, badminton, balinanje ...)

Ob razdalji 3 metre maska ni potrebna 

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri katerih je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva, ni treba nositi zaščitne maske.

Prehajanje med občinami je ob upoštevanju priporočil za posameznike dovoljeno za 13 izjem:

1. Prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog.

2. Opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti.

3. Odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. 

4. Varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

5. Dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja.

6. Dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.

7. Dostop do storitev za nujne primere. 

8. Dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona. 

9. Dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

10. Izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva.

11. Potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji.

12. Dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni.

13. Nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del