Quantcast
Radio1_v_zivo


JE TO NAJBOLJ STRESEN POKLIC?! Javnost se razburja, češ, da je to laž in potuha za tiste, ki to štejejo med poklic
Psihologija | 14. 10. 2020 7:32
Delo gospodinje je najbolj stresen poklic
Ključne besede:     poklic    gospodinja    stres    raziskava    delo    dom    mama    ženska
Britanski znanstveniki so prišli do izjemno zanimivega rezultata, ko so ugotovili, da je najbolj stresen poklic delo gospodinje. V raziskavi so merili količino kortizola v telesu (stresnega hormona) in ta je pokazal, da so ženske oz. matere, ki skrbijo za dom in družino najbolj pod pritiskom. 

Te ženske so kar 5x bolj pod stresom, kot tiste, ki hodijo v službo. 

Kako je to možno, če pa ni mobinga?

Ni prometnega kaosa?

Nesramnih sodelavce?

Tečni strank ali pacientov,

Ni napornega šefa? 

Javnost se razburja in meni, da to sploh ni poklic in gre le za potuho. No, pa smo dobili odgovor gospodinj, ki so zapisale sledeče:

Zakaj še vedno zveni nekoliko podcenjujoče, če ženska reče, da ne dela nikjer, da je "le" mama in gospodinja?

Zakaj bi moralo biti materinstvo in skrb za dom manj vredno ter nekateri mislijo, da ga ženska opravlja za to, ker bi se v nasprotnem primeru dolgočasila. Žal včasih pozabimo, da čisto in urejeno stanovanje ni takšno kar samo po sebi. Prav tako negovani, urejeni, nasmejani in lepo vzgojeni otroci niso taki že prišli na svet. Za vsem tem je v glavnem mama in seveda, tudi oče.

Mama, ki skrbi za dom, opravlja zraven še mnogo drugih poklicev: je kuharica, nakupovalka, zdravnica, voznica, psihologinja, družabnica, prijateljica, čistilka, tolažnica, klovnesa, da se otroci zabavajo ... itd.

Tiste, ki ostanejo doma, imajo zelo malo ali skoraj nič prostega časa. Pogosto so tudi izolirane od drugih, nimajo nikogar za klepet ob kavi oz. si čas za kavo sploh ne vzamejo. Vse to pripelje do stresa. V dopoldanskem času, ko so otroci in mož v službi pospravljajo, urejajo stvari ali kuhajo, nato pa je čas za skrb moža, otrok, itd. 

Si še kdo upa reči, da je brezposelna mama brez dela? Da nima dovolj poklicev, ker skrbi "le" za dom in družino?