Quantcast
Radio1_v_zivo


Ni ji bilo jasno, zakaj ji nihče ne čestita ob rojstvu hčerke! Ko jo je prijela v roke, je videla, zakaj!
Zanimivo | 2. 10. 2020 11:20
Pogledala deklico v obraz in videla, da je drugačna ... Mož je bil zmeden in prestrašen
Ključne besede:     sindrom    bolezen    obraz    deklica    rojstvo    porod    mamica    čestitke    šok    spačenost
35-letna Elize Bahneman je komaj čakala dan, ko bo spoznala svojo prvorojenko. Deklica pa je starša presenetila, saj je na svet privekala en mesec prehitro. Tistega večera še nista bila pripravljena na odhod v bolnišnico, zato sta hitro napolnila torbo, poklicala svoje starše in odhitela v porodnišnico.

Težave pri rojevanju so se ji začele pojavljati že v prvih 30 minutah, ko so morali porodničarji okrepiti ekipo in poklicati še nekaj zdravstvenega osebja. Morali so jo obrniti na desno stran, saj so videli, da se je deklici v trebuhu dihanje močno zmanjšalo. Vedno, ko je morala pritiskati, pa so jo obrnili na hrbet, nato pa znova dali na bok. ''Od epiduralne sem bila zaspana, počutila sem se precej čudno in videla, da imajo zdravniki z menoj polne roke dela. Na obrazih sem videla, da je nekaj narobe,'' se spominja mamica.

Elize je dejala, da je bil porod težak in se ga bo spominjala z malce grenkim priokusom, zaradi vseh bolečin, ki pa so izginile takoj, ko je dobila v roke hčerko. Porod je trajal kar 12 ur, ko je na svet privekala deklica Bella.

''Gledala sem okoli sebe in videla, da so vsi nekam prestrašeni in zaskrbljeni. Nihče mi ni čestital. Mož je bil zmeden, mama me ni upala pogledati v oči, eden izmed zdravnikov pa je odšel kar ven iz sobe. Nato sem jo videla. Bila je popolnoma drugačna, kot sem si predstavljala. Njen obraz je bil spačen, a sploh nisem pomislila, da ima kakšno bolezen.'' Zdravniki so ji jo le za hipec dali v naročje in jo takoj odpeljali na intenzivno nego. Malčico so dodobra pregledali in ugotovili, da trpi za Treacher Collinsonovim sindromom. Gre za redko gensko bolezen, za katero je značilno, da se na določeni prenatalni stopnji ustavi razvoj obraznih kosti. Ne razvije se tudi zunanji sluhovod, ušesa pa se ne razvijajo tako, kot bi se sicer pri zdravem otroku. Pri nekaterih je moten tudi razvoj dihalnih poti.
''Položili so mi jo v naročje, takrat sem se zazrla v njene očke. Delovale so prestrašeno, a so me pomirjale. Zašepetala sem ji, da bom vedno ob njej, ne glede na vse!'' pove mamica, ki je takoj videla, da je njena hčerka drugačna.Bella je kar nekaj časa preživela v inkubatorju, po nekaj tednih pa je lepo okrevala in čas je bil za odhod domov. Čeprav je bila drugačna, sta jo starša sprejela takšno kot je in bila vesela, da je postala del njunega življenja.

Zavedata se, da njeno življenje ne bo najlažje, vendar bosta storila vse, da se ne bo počutila izpostavljeno in bo vedno srečna.