Quantcast
Radio1_v_zivo


4 leta je bila v komi, a nihče ni vedel, kaj se v resnici dogaja z njo! Ko se je prebudila, JIM JE VSE RAZKRILA
OMG/WTF | 30. 9. 2020 12:28
Vse je slišala, a ni mogla reagirati - bila je ujeta v svojem lastnem telesu
Ključne besede:     koma    postelja    telo    zdravniki    prebujanje    bolezen    šok
Victoria Arlen ima danes 26 let in ko je bila stara 11 let je zbolela za čudno boleznijo, ki jo je pustila v vegetativnem stanju. Padla je v komo in zdravniki niso verjeli v to, da bi se še kdaj zbudila. Staršem so rekli, naj se pripravijo na najhujše, saj se njeno življenje počasi izteka.  Bila je zdrav otrok, vedno aktivna in se je udejstvovala veliko športov. Po 11 letu starosti pa so se ji začeli pojavljati nenavadni simptomi, ki so sicer na prvi pogled spominjali na gripo, a je zaradi tega večkrat omedlela. Starši so postali zaskrbljeni, kaj bo z njo, ko je 2 tedna kasneje pristala na invalidskem vozičku, paralizirana od vratu navzdol. Njeno stanje je bilo iz dneva v dan slabše in ni bila zmožna več govoriti, jesti, niti piti ... njeno telo je postalo popolnoma nepremično.Po dveh letih v komi, se je njeno stanje malce izboljšalo. Zdravniki so videli, da se odziva in je prebujena, čeprav še ni premikala oči. Ugotovili so, da je ujeta v lastnem telesu in da sliši vse, kar se dogaja okoli nje, a se ne more zbuditi. Postavili so ji diagnozo. Trpela je za transverzalnim mielitisom in akutnim diseminiranim encefalomielitisom, hudo boleznijo, ki močno prizadene možgane in hrbtenico. 

Starši so bili vsak dan ob njej, prav tako tudi brat, ki ji je stal ob strani. Pripovedoval ji je, kaj se dogaja v svetu, družina pa jo je bodrila, da verjamejo vanjo in vedo, da se bo zbudila. Noč in dan so skrbeli za njo in nikoli izgubili upanja v to, da se ne bi zbudila. 


Dolgo časa je potrebovala invalidski voziček, po mnogih terapijah, pa je znova začela hoditi

In nekega dne se je zgodil čudež!

Mama je sedela ob njej na bolniški postelji in jo opazovala. Victoria ji je kar naenkrat pomežiknila. Hitro je stekla poklicati zdravnike, ko so ugotovili, da je začela kazati znake prebujanja. Po''dolgem spancu'' je prišla k sebi in po se 4-ih letih končno zbudila oz. prišla k zavesti.

Kmalu je lahko ob pomoči družine jedla, pila in začela celo govoriti. Premikati se še ni mogla, a so bili zdravniki navdušeni nad njeno spremembo.


Danes je stara 26, polna življenja in znova aktivna na športnih področjih

Spominja se tistega groznega občutka, kako se je zavedala vsega dogajanja okoli sebe, a ni mogla storiti ničesar. V nekem trenutku jo je zgrabila panika, a je bilo njeno telo popolnoma neodzivno. Bila je ujetnica lastnega telesa.

''Starši so verjeli vame! Doma sem dobila tudi sobo, ki je izgledala kot bolniška soba in imela sem vse kar rabim, da sem lahko dobila vso potrebno nego. Vedela sem, da sem doma, kar mi je vzbujalo prijeten občutek, čeprav nisem mogla tega pokazati, kaj šele povedati! Če ne bi bilo moje družine in njihove močne volje v to, da bom ozdravela, morda danes ne bi bila več živa''.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del